Ren afpresning

MIDT i slagsmålet om den kommende landbrugspakke og dens bogholderkneb med tallene tårner endnu en skandale sig op:

IKKE nok med at landmændene får lov til at forurene med mere gødning. De vil også have penge for ikke at gøde løs i særlig sarte områder.

MELDINGEN om afpresningen af forbrugerne støder mange. Tankegangen er absurd: Normalt er det forureneren, der betaler.

MEN HER stiller et erhverv sig op og siger, at de kan tjene flere penge, hvis de forurener mere. Og får de ikke lov til dét, vil de have penge – som i en anden mafia-film – for ikke at svine vores drikkevand til. Landbrugspakken betyder, at denne kompensation hentes ind med millionbeløb på vandtaksterne, forudser vandværkerne og Aarhus Kommune. DF nægter dog, at det bliver forbrugerne, der betaler.

DE KONSERVATIVE prøvede i går at slå sig op som grundvandets og borgernes beskytter. I stedet hamrede de ned mellem to stole med vanlig elegance: Nu støtter partiet den famøse landbrugspakke med dens ubehagelige følger for miljøet og vandregningen. Til gengæld forlanger partiet også ’kompensation’ med noget ’grønt’, der kan opveje den øgede forurening.

DET er jo ren molbotænkning: Hvorfor ikke bare undgå forureningen fra starten? Og spare penge?

LANDMÆNDENE har gennem snart to år lobbyet hårdt for at måtte gøde mere. En overgang påstod de – flittigt hjulpet af V-politikere – at fordi de ikke må gøde nok, er dansk korn så elendigt, at hverken svineavlere eller bryggerierne kan bruge det.

Det viste sig at være lodret forkert. Tværtimod roser bryggerierne det danske korn!

LANDBRUGETS rygte hænger i laser efterhånden. Ikke mindst takket være organisationen med det misvisende navn Bæredygtigt Landbrug.

Den har en oppiskende, egoistisk stil. Skiftevis kræver de stadig flere penge og lempelser. Og samtidig foregøgler de en kulturkløft mellem et erhverv med tårnhøj etik og sagkundskab, og på den anden side emsige, caffe latte-drikkende ignoranter i ministerierne. Begge dele er noget vås.