Rituelt sørgeoptog

VI MANGLEDE bare en lille tåre i øjenkrogen hos Claus Hjort i går, da han sang den lange sørgmodige vise om de tre milliarder, han spejder forgæves efter i statskassen. Thorning og Bjarne Corydon havde photoshoppet rigets finanser, sagde han, så ’himlen var blevet lidt mere blå, og en mørk sky visket bort’.

HELDIGVIS er vælgerne vant til denne rituelle sørgesang, så de gik næppe sønderknuste i seng i aftes. Hver gang, en ny finansminister første gang gør status over økonomien, gentager forestillingen sig: Uaargh! Kæmpe hul i kassen ... Surprise surprise. Og derefter gælder det om at fedte så mange problemer som muligt af på forgængerne og dystert profetere smalhans og vandgrød på grund af forgængernes hokuspokus. På den måde kan en ny regering kun overraske positivt, er den bonde-snu tankegang, uanset partifarve.

THORNINGS regering påstod, de overtog et ’håndværkertilbud’, hvad der nok var lidt af en stramning. Men de brugte undskyldningen nærmest frem til valgdagen. Nu afviser Bjarne Corydon til gengæld harmfuldt, at der er noget at komme efter i hans regnskab. ’Det eneste, der har flyttet sig, er nogle nye statistiske oplysninger’, siger han til Ritzau.

TOGFONDEN har dog et notorisk hul på ni milliarder kr. Også inden valget kunne de fleste få øje på, at dén var helt gal. Men det forholdt S sig aldrig til. Men vi får altså nok ingen bro over Vejle Fjord alligevel. Og løftet om timedrift på togene mellem de store byer bliver heller ikke til noget foreløbig. Passagererne bevarer formentlig roen ved denne nyvurdering – bare togene i det mindste kører tit og til tiden, og man kan få en ordentlig siddeplads. Dét ville være et bragende fremskridt.

BOLIGJOB-ordningen, stritter direkte mod Claus Hjorts tale i går om, at der må skrues ned for støtteordninger, nu hvor økonomien går fremad. Men den er som bekendt allerede en kendsgerning. Ordningen blev tilmed udvidet i den aftale, som Løkke-regeringen landede som en af sine første gerninger med umage partnere i SF, DF, Alternativet og de konservative.

 

67 kommentarer
Vis kommentarer