Robotter på nettet

Lars Løkke er i Marokko for at underskrive FN-pagten. De sociale medier svømmer over af misinformation, siger han. FOTO: Ritzau Scanpix
Lars Løkke er i Marokko for at underskrive FN-pagten. De sociale medier svømmer over af misinformation, siger han. FOTO: Ritzau Scanpix

BALLADEN OM den omstridte FN-pagt om migration, som statsminister Lars Løkke er taget til Marokko for at underskrive, er skabt af automatiserede robotter, som spreder misinformation på de sociale medier.

Det vurderer Udenrigsministeriet i en intern undersøgelse, erfarer Altinget.dk.

ROBOTTER ER falske profiler, som er skabt og programmeret til at skaffe sig så mange venner som muligt og dele en bestemt type indhold.

Det, der i fagsproget, kaldes bots.

Lars Løkke sagde i sidste uge, at han sjældent har oplevet så meget misinformation som den, der har været omkring FN-pagten.

SPECIELT HAR der massivt floreret budskaber på de sociale medier om, at aftalen åbner for masseindvandring fra Afrika. Påstande, som regeringens jurister blankt har afvist.

Tilsvarende debatter og tilsvarende budskaber har fundet sted i en række andre lande. Hvilket har medført, at flere lande har besluttet ikke at underskrive FN-erklæringen.

UDENRIGSMINISTERIET kan dog ikke sige, om der er tale om en organiseret kampagne, og om der i givet fald står udenlandske kræfter bag.

Men mistanken er der.

Det falder helt i tråd med, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i sidste uge advarede om, at Rusland er parat til at udføre påvirkningskampagner i Danmark med meget kort varsel.

DET ER SKRÆMMENDE at tænke på – ikke mindst i betragtning af, at Danmark om kort tid skal til stemmeurnerne og sammensætte et nyt folketing.

Alle partier har meddelt, at de intensivt vil benytte Facebook, Twitter og andre netadgange til at få vælgerne i tale.

DET KAN FRISTE kræfterne bag meningsrobotterne til at blande sig – måske for at underminere vælgernes tillid til de demokratiske institutioner og skabe splittelse.

Når man i den sammenhæng ikke kan lade være med at tænke på Putin og hans folk, skyldes det dels tidligere sager og dels, at FE har advarer om, at russerne er forberedt på med meget kort varsel at kunne iværksætte en påvirkningskampagne rettet mod Danmark.

REGERINGEN HAR lavet en handlingsplan for at imødegå påvirkningskampagner forud for folketingsvalget.

Men de enkelte forslag er direkte rettet mod udenlandsk agentvirksomhed og ikke mod troskyldige mennesker eller frivillige i frontorganisationer – de såkaldte nyttige idioter.

SÅ FAREN lurer. Den kan kun imødegås ved at være kritisk og mistænksom – og ved at bruge sin sunde fornuft.

175 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere