Rød kamp

’FOLKET’ HAR DET med at buhe ad ikke mindst socialdemokratiske ledere. Her Helle Thorning Schmidt i Fælledparken som statsminister. Foto:  Jens Dresling
’FOLKET’ HAR DET med at buhe ad ikke mindst socialdemokratiske ledere. Her Helle Thorning Schmidt i Fælledparken som statsminister. Foto: Jens Dresling
Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

DET ER 1. MAJ. Arbejdernes internationale kampdag. De rødes festdag.

Der kommer bare ingen røde partiledere og taler dunder mod den kapitalistiske udbytning foran ’sultens slavehær’ på hovedscenen i Fælledparken, København. Ikke en eneste.

’FOLKET’ HAR DET med at buhe ad ikke mindst socialdemokratiske ledere. Og sidst Socialdemokratiet og arbejderbevægelsen for alvor var samlet om en sag var sygeplejerskekonflikten. På hver sin side. Regeringen greb ind og stoppede sygeplejerskernes arbejdskamp.

DET ER 150-ÅRET for ’Slaget på Fælleden’ mellem politi og arbejdere, der med Louis Pio i front grundlagde den socialistiske arbejderbevægelse. Men Socialdemokratiet har ændret algoritmen, som det hedder nu om dage.

NÅR MAN FREMOVER klikker på S, vil hverken Pio, ham der Arne eller et smældende rødt flag dukke op. Snarere noget indtagende miljø- eller klimarigtigt bag den store leder.

Socialdemokratiet og 1. maj har ikke været helt i vater i en efterhånden længere årrække.

POLITISK KOMMENTATOR Hans Engell skrev f.eks. allerede for ti år siden her i avisen om, at statsminister Helle Thorning holdt sig væk fra Fælledparken 1. maj: ’Jylland er mere oplagt for Helle Thorning, fordi jyderne ganske vist også kan være tvære og besværlige. Men de sidder mere og surmuler stille.’

Det er således med succeskriteriet for socialdemokratiske formænd på Arbejdernes internationale kampdag som med nye gymnasieelever og kravene til dem. Barren sænkes år for år.

HVAD DER I DET 19. og 20. århundrede blev kæmpet for – blandt andet gennem forsamlinger ved 1. maj i Fælledparken i København – er siden opnået med en succesrate, der ikke alene fik en LO-formand til for flere årtier siden at konstatere, at der var ’sejret ad helvede til’, men også er blevet det egentlige problem.

LIGE SÅ INDLYSENDE gælden til bevægelsen er, lige så åbenlyst er det, at både ’arbejderen’ og dermed ’arbejderbevægelse’ og ’arbejderparti’ er blevet relative begreber. Den politiske del af, hvad ’Slaget på Fælleden’ grundlagde, er tilsyneladende overgået til at forvalte en social ingeniørstat.

SIDST VI HØRTE statsministeren sige noget om at være rød, erklærede Mette Frederiksen, at hun nu er grøn. Men hun har vel heller aldrig haft et rigtigt arbejde.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
247 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+