Russerne kommer

Claus Hjort er regeringens førende koldkriger. Foto: Jens Dresling/ritzau/scanpix
Claus Hjort er regeringens førende koldkriger. Foto: Jens Dresling/ritzau/scanpix

ANDERS SAMUELSEN er i disse dage i Washington, hvor han kan bade i ros over at være udenrigsminister i et Nato-land, der har imødekommet præsident Trumps krav om markant øgede militærbudgetter.

Ganske vist når vi i det nye forsvarsforlig ikke helt op på de to procent af bruttonationalproduktet som krævet af Trump.

Men hans administration er i heppe-humør over, at der i Danmark er sket den største oprustning siden Sovjetunionens opløsning i 1991 og afslutningen på den kolde krig.

FORLIGET, DER tilfører yderligere 12,8 milliarder kr. til Forsvaret over de næste seks år, har som rød tråd, at befolkningen skal beskyttes bedre mod farer og angreb fra især Putins Rusland.

Som regeringens førende koldkriger, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, udtrykker det:

’Truslen fra Rusland er reel og tiltagende og har fået os til at gentænke vores situation og vise beslutsomhed.’

DERFOR BLIVER flere ellers begravede koldkrigsvåben nu fundet frem.

Der opbygges en ny udrykningsklar brigade med omkring 4000 soldater, som f.eks. kan sættes ind i de baltiske lande som svar på russisk aggression.

Vi investerer massivt i militært isenkram som jordbaseret luftforsvar og panserværn, og vi får flere værnepligtige og nye missiler.

OG SØVÆRNET FÅR udstyr, så man fra både skibe og helikoptere kan opspore og uskadeliggøre fjendtlige (læs: russiske) ubåde i Østersøen.

Samtidig lægges op til anskaffelse af de frygtede Tomahawk-krydsermissiler på danske fregatter i Østersøen – noget, som i givet fald i allerhøjeste grad vil blive opfattet som en militaristisk og fjendtlig handling i Moskva.

VI UNDERKENDER IKKE behovet for at sende et klart og utvetydigt signal til Putin om, at Danmark er medlem af Nato og dermed klar til om nødvendigt med våben at imødegå russisk aggression.

Men ingen kan være tjent med, at vi baner vejen for et nyt våbenkapløb.

CLAUS HJORT HAR fra dag et i Forsvarsministeriet talt om truslen fra øst og advaret mod Putins hensigter.

Han revsede således den danske ambassadør i Moskva efter en kronik i Berlingske, hvor ambassadøren forsøgte at nuancere det fjendebillede, der blev tegnet af Rusland.

VORES FORSVARSMINISTER – eller rettere krigsminister – må vide, at den eneste metode til at genskabe et normalt forhold til russerne er forhandling.

Den danske oprustning tyder dog ikke på, at han og de øvrige politikere bag forsvarsforliget for alvor har fattet det.