Så er det Mettes tur

MED POLITISK SNILDE og håndværksmæssig dygtighed er det foreløbigt lykkedes statsminister Lars Løkke at styre den smalle V-regering uden om større konfrontationer med de øvrige partier.

Fronterne i flygtningepolitikken ligger stort set fast med de borgerlige og Socialdemokraterne på den ene side og Enhedslisten, SF, Alternativet og de radikale på den anden.

Og DF, LA og K bærer finansloven igennem - måske med lidt hjælp fra S - selv om Papes lille gruppe p.t. slår sig i tøjret.

I DAG VIL partierne uden for regeringen fremlægge deres prioriteringer, og spændingen knytter sig især til Mette Frederiksen, der har været (næsten) tavs siden sin tiltræden som S-boss.

Den første, vigtige lakmusprøve på, hvor Danmarks største parti bevæger sig hen, bliver forhandlingerne om en bedre og tryggere dagpengereform.

OM TO UGER fremlægger dagpengekommissionen sine anbefalinger, og Lars Løkke sagde i sin åbningstale, at han ønsker en aftale, der ligger inden for den ramme, som den tidligere regering afstak. Altså at den ikke kommer til at koste det offentlige en krone ekstra.

Forelagt dette har Mette Frederiksen valgt at træde vande. Hun lover kun, at S vil arbejde for, at færre falder ud af dagpengesystemet.

SOCIALDEMOKRATERNE har også forholdt sig tavse omkring en ny skattereform, som regeringen indleder forhandlinger om til foråret.

Igennem hele valgkampen har Lars Løkke understreget, at regeringen vil nedsætte skatten i bunden af skalaen, men Liberal Alliance fik føjet ind i regeringsgrundlaget, at den også skal lettes i toppen.

 

DERFOR HAR Lars Løkke talt om at forhøje grænsen for, hvornår man skal betale topskat - selv om Dansk Folkeparti er imod.

I åbningstalen luskede han rundt om problemet som katten om den varme grød og nævnte kun i en bisætning, at regeringen har ’ambitioner’ om at sænke skatten på den sidst tjente krone.

HIDTIL HAR Socialdemokraterne valgt vækst og velfærd frem for skattelettelser, og den kurs fastholder partiet forhåbentligt under debatten i dag.

Vi håber ikke, at Mette Frederiksen er blevet så ’blå’, at det lykkes Lars Løkke at overtale hende til at støtte skattelettelser til de mest velhavende.

73 kommentarer
Vis kommentarer