Annonce:
Annonce:

Så har vi el-gæld

Regeringen giver os lov til at låne vores egne penge, indtil vi en dag alligevel klemmes op ad væggen og får rystet lommerne. foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Regeringen giver os lov til at låne vores egne penge, indtil vi en dag alligevel klemmes op ad væggen og får rystet lommerne. foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

SÅ HAR VI fået fænomenet ’elgæld’.

Vi er et land med så høje afgifter, at borgerne nu tilbydes kviklån af staten for at betale afgifter. Godt og vel hver tredje krone på elregningen er en afgiftskrone til staten. Hvilket giver os en suveræn førsteplads på listen over elpriser i EU.

OG METTE Frederiksen og regeringen er klar til at hjælpe. Eller rettere: Regeringen har oprettet en kviklåns-forretning.

Vi kan få lov til at skylde for de eksplosivt forhøjede el- og varmepriser. Med et prisloft. Over hvilket man kan ’indefryse’ resten. Vi kan låne vores egne penge, om man vil. Indtil vi en dag alligevel klemmes op ad væggen og får rystet lommerne.

Det ligner lidt en rockerforretning: ’Du kan godt få en uge, men der er ingen garanti for, hvad det så ender med at koste.’

SÅ VIDT regeringens plan om at ’skabe tryghed’.

Annonce:

Men er vi ikke der, hvor vi gerne frabeder os regeringens tryghed?

Ugen før blev elprisen i tryghedens navn reduceret med fire øre pr. kilowatt-time. Hvilket for en gennemsnitlig dansker svarer til en liter mælk om måneden. Til gengæld blev ’transmissionstariffen’ hævet med 3,1 øre. Hvorfor der end ikke er en kvart liter mælk tilbage, hvis vi skal blive i dét billede.

YDERMERE HAR vi haft varmechecken. Hvis uddeling – heriblandt til unges stofmisbrug eller til folk, der i forvejen får betalt varme af det offentlige – burde stå som en sort streg i panden på energiminister Dan Jørgensen.

MEN HVORFOR i alverden ikke bare fjerne moms og afgifter midlertidigt på energi, spørger mange danskere helt berettiget.

Svaret er tydeligvis, at den socialdemokratiske regering ønsker kontrol, mere end den ønsker at hjælpe. Gives der afkald på omfordelinger, kan det blive vanskeligt at fremstå som de barmhjertige.

Annonce:

SANDHEDEN ER, at politikerne har skabt et energimonster. Elprisen fastsættes på en elbørs. Men det påståede ’marked’ sætter prisen efter den dyreste energikilde. Vind og sol går i disse uger til samme pris som den tårnhøje gaspris. Producenter skovler penge ind. De kan ikke tabe. Og forbrugerne betaler.

Det kaldes karteldannelse. En grov omgåelse af det frie marked og ulovligt i alle andre brancher.

NU HAR EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, så sat sig for at fravriste de superrige energiselskaber 1000 milliarder kroner og give pengene til de fattige forbrugere. Hun skal bare lige igennem en tæt jungle af regler, nedkæmpe hele hold af giftige advokater og undgå at returnere pengene efter den danske model for uddeling af varmechecks.

DET SER UD til, at vi må varme os ved tanken.s

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
862 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: