Så skete det igen

PÅ FIRE ÅR er fem ansatte blevet slået ihjel af en psykisk syg patient.

Hver gang har politikere udtrykt forfærdelse og lovet, at der nu skal sættes fokus på sikkerheden, så medarbejderne på de psykiatriske hospitaler og bosteder kan føle sig trygge på jobbet.

Men ord er én ting – handling noget andet.

FREDAG AFTEN skete det igen. Den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen blev stukket ihjel af en 30-årig psykisk syg og misbrugende beboer på det åbne bosted Lindegården i Roskilde.

Siden har de ansatte på Lindegården igen og igen spurgt sig selv og hinanden: Hvordan kan det være, at drabsmanden er blevet udskrevet fra det psykiatriske hospital, når han er så syg?

VIVI NIELSENS kollega Rudi Moldrup gav i går i Ekstra Bladet sit bud på svaret: ’Drabet kunne være undgået, hvis der havde været flere på arbejde, og hvis der ikke var blevet nedlagt så mange sengepladser i psykiatrien. Folk bliver udskrevet, selv om de ikke er raske, fordi andre har det værre end dem.’

Rudi Moldrup har ret. På grund af besparelser og dårlige prioriteringer er presset på det psykiatriske system blevet så stort, at patienter udskrives fra lukkede afdelinger med den begrundelse, at de ikke længere er selvmordstruede. Der er ikke plads til dem, selv om de langtfra er raske.

NEDSKÆRINGER i psykiatrien er en skamplet på samfundet. De psykisk syge er lavt prioriteret hos politikerne, fordi der ikke er mange stemmer i dem. Det giver større opbakning at bevilge penge til f.eks. kræftbekæmpelse og forebyggelse af folkesygdomme.

FOA-bossen, Dennis Kristensen, har flere gange efterlyst en national handlingsplan, der skal forebygge vold mod ansatte. Indenrigsminister Karen Ellemann (V) har indkaldt til drøftelser i starten af maj.

På dagsordenen står bl.a. bedre uddannelse af personalet, evt. i form af kurser i selvforsvar.

MEN DET ER KUN lappeløsninger, medmindre regeringen samtidig afsætter penge til flere psykiatriske sengepladser, øger normeringerne og sørger for en bedre visitation af de syge. I dag har man indtryk af, at det i højere grad handler om, hvor der er en plads ledig, end om hvorvidt stedet passer til den syge.

HVOR LÆNGE endnu vil man byde de ansatte på åbne bosteder at gå på arbejde med livet som indsats? Vi frygter, at Vivi Nielsen ikke er det sidste offer.

69 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere