Så svar dog

Det er uholdbart, at regeringen ikke vil svare på ubehagelige spørgsmål, mener Poul Madsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Det er uholdbart, at regeringen ikke vil svare på ubehagelige spørgsmål, mener Poul Madsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Sidste søndag sad jeg sammen med socialdemokraternes politiske ordfører, Jesper Petersen, i Presselogen på TV2 News. Vi diskuterede det faktum, at ministre oftere og oftere ikke stiller op til interview, men dækker sig ind under mere eller mindre intetsigende skriftlige svar eller slet ikke svarer. 

Jesper Petersen er en venlig mand. Han medgav, at der er for mange skriftlige 'ikke svar'. 

 blev det mandag. Det blev hverdag:

På Ekstra Bladet kender vi rumlen. Ældreminister Magnus Heunicke udtaler sig ikke om de manglende penge til demenshandlingsplanen, transportminister Benny Engelbrecht vil ikke udtale sig om problemerne med den aarhusianske letbane, og integrationsminister Mattias Tesfaye henviser til justitsminister Nick Hækkerup i sagen om den danske krigsfange ’Kristian’, der var en del af IS-kalifatet i seks år. 

Hækkerup vil dog ikke interviewes om sagen. Han sender via sin spindoktor tre linjer til Ekstra Bladet: 'Jeg kan ikke udtale mig om konkrete sager, men de mænd og kvinder, som er udrejst fra Danmark for at tage ophold hos IS eller andre terrororganisationer, har vendt os ryggen. De bør retsforfølges der, hvor deres modbydelige handlinger er foretaget.'

Det kalder på opfølgende spørgsmål. Eksempelvis om en dansk statsborger, der ifølge dansk lovgivning har begået en ulovlig handling ved at tilslutte sig IS, ikke skal retsforfølges her. Det kan vi ikke få svar på.

Det ligner en gameplan. Og det er det. Udtænkt af en regering der åbenlyst ikke svarer på ubehagelige spørgsmål, men til gengæld har sat Danmarks rekord i spindoktorer og brudt alle regler med en vicestatsminister, Martin Rossen, udenfor parlamentarisk kontrol. 

'Kristian' fra kalifatet er en lortesag. Det samme er letbanen i Aarhus og den manglende demensbehandling. Men det er jo ikke for journalisternes skyld, at ministrene skal stille op til interview. Vi er bindeleddet til offentligheden, vælgerne, borgerne, der uden svar står måbende tilbage og ikke er blevet klogere.

Men hvis Godaften-, GoMorgen– eller Go’Natdanmark ringer og spørger, om ministrene vil komme ind og fortælle, hvorvidt de spiser and eller flæskesteg til jul, så er de der på en studs.

Enhver – lige med undtagelse af ministrene og deres spindoktorer – kan se, at det ikke holder. Så kære Jesper Petersen, hvad med at lade velviljen afløse af lidt handling? Lad os se ministre forsvare de beslutninger, de træffer. Eller undlader at træffe. Det tror jeg faktisk skaber større respekt end at gemme sig bag en spindoktor eller et ikke-svar, der er som at se maling tørre.

135 kommentarer
Vis kommentarer