Salær-hajer

Følg Leder

EN LILLE håndfuld forsvarsadvokater er efterhånden de rene rockstjerner blandt rockere og andre top-kriminelle.

RESULTATET er, at de bliver mangemillionærer på salærerne, viser en ny undersøgelse. Topscoreren tjente et år 5,5 millioner kr. Penge, som det offentlige betaler, fordi alle har ret til en beskikket advokat.

DET FEDE ’brand’, som advokater som Michael Juul Eriksen og Mette Grith Stage efterhånden har blandt rockere og indvandrerbander, bliver af samme grund passet og plejet med markedsføring. Tidligere ved også at dele kasketter, kuglepenne og T-shirts ud med advokaternes navn og telefonnumre på ... Det blev så stoppet, selv om de fortrydeligt forsvarede det som en slags forbrugeroplysning.

MEN alene renomméet og deres hyppige, skarpe tv-fremtrædener, når de er forsvarere i opsigtsvækkende sager, er naturligvis med til at forstærke efterspørgslen.

OG HVAD så, kan man indvende. De er hamrende dygtige og flittige. Et argument, de også selv indigneret lader fremgå i forskellige afskygninger, når de bliver kritiseret for at fiske klienter i højt profilerede sager, der vil kaste fede salærer af sig.

MEN SAMFUNDET vil naturligvis gerne sikre sig, at salærerne har den rigtige størrelse, ved at man kan føre tilsyn via et gennemsigtigt system ikke kun bygget på tillid og løse skøn.

Retssystemet lider desuden under, at enkelte advokater er så efterspurgte, at det forhaler retsprocessen, når en af stjernerne skal finde et ledigt øjeblik til et retsmøde i den top-spækkede kalender. Og naturligvis skal sikringen af ikke-dømtes adgang til advokatbistand generelt ikke skamrides.

EN DOMMER fastsætter i sidste ende salæret, men det er utrolig plumret at gennemskue, hvor mange timer en advokat har brugt. Han eller hun har f.eks. ikke pligt til at føre timeregnskab.

HVIS en advokat (som topscoreren) har hentet 5,5 millioner kr., skal vedkommende have arbejdet 12 timer dagligt fem dage om ugen året rundt uden ferier eller fridage.

OG HVEM får egentlig salæret? Det er også meget uigennemsigtigt, og det vil Justitsministeriet nu bore i heldigvis. En advokat som Mette Grith Stage forsvarer sig i dagens avis med, at advokater fra hendes kontor optræder i hendes sted i spidsbelastninger. Derfor er det kun på papiret, hun får salæret, mener hun. Men får en stjerneadvokat ikke en del af afløserens salær? Det kan tilsynet ikke vurdere, og en rapport fra Justitsministeriet ser dette som et af problemerne i salær-ræset.

POLITISK er stemningen på kogepunktet efter oplysningerne om forsvarsadvokaternes regninger, og det kan kun gå for langsomt. Også for advokatstandens eget renommés skyld.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter