Annonce:
Annonce:

Sands og Trump har ret

Danmark bidrager ikke nok til Nato, lyder det fra både ambassadør Carla Sands og præsident Donald Trump. Og der er noget om snakken. Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Danmark bidrager ikke nok til Nato, lyder det fra både ambassadør Carla Sands og præsident Donald Trump. Og der er noget om snakken. Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Den amerikanske ambassadør i Danmark har i et indlæg i Berlingske igen gjort rede for amerikanernes position: Danmark bidrager ikke nok til Nato.

Eller som Donald Trump ytrede for godt et års tid siden:

’Danmark giver kun 1,35 procent af bruttonationalproduktet til Nato. De er et rigt land og burde være på to procent. Vi beskytter Europa, og alligevel er kun otte ud af 28 Nato-lande over to-procents-mærket.’

Det var i øvrigt kort efter den amerikanske præsident havde fået afslag på at købe Grønland.

Indlægget fra ambassadør Carla Sands affærdiges af Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen: ’Danmark ligger helt i top i Nato-landene, når det gælder om at stille op. At Danmark er god til at drive forsvar og løse opgaver, bør vi ikke kritiseres, men anerkendes for,’ skriver hun i en udtalelse til Berlingske.

Annonce:

SF’s forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, supplerer med at kalde USA’s regnestykke ’hul i hovedet’, og Berthelsen tilføjer, at Carla Sands kan ’skabe sig’, som hun vil.

Et klassisk dansk forsvar, med andre ord. Vi kommer, når der kaldes, gør det godt, regnskabet er ikke gjort op på rette vis, og vi ved i det hele taget bedre. Men det er bare et utilstrækkeligt dansk forsvar. I helt bogstavelig forstand.

Nato er den mest succesfulde fredsbevarende organisation i nyere historie. Atlantpagtens betydning for den kolde krig, for demonteringen af regimerne i Østblokken og for dansk frihed kan ikke overvurderes. 

Rusland og Kinas nye stormagtsdrømme bør i dag vække enhver slumrende dansk politiker. Blandt andet med henblik på Arktis. Hvilket var hovedårsagen til Trumps tilbud om at købe Grønland.

Annonce:

Det er rettidig omhu for Danmark at se egne interesser grundigt efter i sømmene. Og derpå gøre op, hvordan de varetages. Enten betaler vi kontingentet i Nato for at for at være med i den frie verden. Eller også afskaffer vi forsvarsforbeholdet i EU og gør klar til at være med i et EU-forsvar i stedet.

Ingen aner, hvad det koster at forsvare EU uden USA’s hjælp. Med briternes forestående farvel til EU vil 80 procent af Natos udgifter blive afholdt af ikke-medlemmer af Den Europæiske Union. Hvilket nok får sig en hurtig udløbsdato.

Danmarks forsvarsinteresse er fortsat lig amerikanernes. Det er vanskeligt at se det blive bedre – og umuligt at se det blive billigere – med en EU-hær. Dertil vil intet af ovenstående ændre sig med Joe Biden som præsident. 

Ambassadøren og Trump har ret. Det er endda fundet til de penge, som man siger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: