Skab en it-havarikommission

HAR DU HØRT om det it-system, som staten indførte, der blev færdigt til tiden inden for budgettet, og som fungerede fra den første dag?
Det har vi heller ikke.

SENESTE eksempel i en meget lang række af statslige it-projekter, der er kørt helt af sporet, er Skats digitale gældssystem IFI.

Det blev indført af daværende indenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), og daværende skatteminister, Kristian Jensen (også V), i 2005. Det skulle effektivisere inddrivelsen af skattegæld, men effekten er den stik modsatte.

EKSTRA BLADET afslørede for en måned siden, at stort set hele systemet bliver skrottet i efteråret. Skidtet virker efter ti års arbejde stadig ikke og kommer åbenbart aldrig til det.

Konsekvensen for statskassen af dette talentløse digitale system er voldsom. Ekstra Bladet gjorde op, at bare de sidste par år har staten mistet over to milliarder kroner, fordi gælden er blevet forældet.

Sidste år skyldte danskerne 70 milliarder kroner i skat, og på mindre end et år er gælden vokset med 5,4 milliarder.

HORRIBELT i sig selv. Tænk blot på, hvad de penge kunne være blevet brugt til.

Men det bliver værre. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) udtaler nu til Politiken:
– Vi kommer til at indstille os på, at der vil være større tab for statskassen end det, der tidligere har været fremme.

LARS LØKKE og Kristian Jensens fikse digitale indfald har således tegningen til at blive danmarkshistoriens hidtil største it-skandale.
Rystende er det, og det er jo ikke, fordi vi ikke er blevet hærdede af usandsynligt mange andre it-skandaler i det offentlige.

Fælles for dem har været, at de har kostet samfundet sindssygt dyrt. At de ansvarlige helt uanfægtet har kunnet fortsætte deres virke. Og at man absolut intet har lært af fejlene, så man straks efter kunne gentage dem i et nyt projekt.

NU MÅ dette galimatias stoppe.
Forstandige mennesker har i flere år talt for, at vi skulle have en it-havarikommission. Ganske som de findes i forbindelse med for eksempel flyulykker.

En kommission, der undersøger, hvordan og hvornår svaghederne i systemet opstod, så de ikke bevidstløst behøver at blive gentaget igen og igen, som det sker nu.

OPRET kommissionen nu. Den kan hurtigt tjene sig selv ind.
Det er menneskeligt at fejle. Det er idiotisk at fremture.