’Skampletten’

Følg Leder

NOGET GÅR tilsyneladende fremad i Danmarks VLAK-regering. Danmarks nye erhvervsminister kalder Danske Banks hvidvaskning af penge for ’en skamplet og en skandale’.

Konservative Rasmus Jarlovs forgænger, Brian Mikkelsen, talte om ’forsømmelse’. Som var banken en bilist, der har udført et højresving uden at blinke.

25 milliarder kroner er, ifølge Berlingske, i årene fra 2010 til 2014 strømmet gennem den estiske filial af Danmark største bank. Vi taler lyssky penge fra selskaber med forbindelse til blandt andet diktaturet i Aserbajdsjan og den russiske efterretningstjeneste samt familiemedlemmer til præsident Vladimir Putin.

DIREKTØREN I Danske Bank, Thomas Borgen, udtaler til DR Nyheder: – Der er ingen tvivl om, at omfanget ser ud til at være større end det, vi tidligere har antaget.

Svindlen har simpelthen overrasket Danske Bank, må vi forstå. Direktøren står forundret og fortvivlet tilbage. Vi skal vide, at sagen intet har med banken i almindelighed og ham i særdeleshed at gøre. Næh, den har sneget sig ind i panelerne i Danske Banks ellers helt igennem sunde og ærlige bolig som svamp i en rotterede. Hvor uheldige kan redelige bankfolk være?

Eller som direktøren selv udtrykker det over for DR: ’Vi har skuffet os selv’.

HERTIL KAN VI kun sige, at det er for intet at regne mod, hvor skuffede vi almindelige lovlydige borgere har ret til at være. Thomas Borgen og hans bank er ikke skuffede over andet, end at de blev opdaget. Det ved vi godt. De kendte til hvidvaskningen, længe inden der blev grebet ind mod den.

Nu gælder det imidlertid for Danske Bank om at foregive at være brødebetyngede og bede om godt vejr.

FOR SOM INDLEDNINGSVIST antydet har Danske Banks bedste ven, Brian Mikkelsen, netop bekendt fuld kulør og fået den officielle titel ’dansk erhvervslivs fremmeste juhu-pige’ skrevet på sit visitkort i stedet for minister. Og den nye minister siger, at det hele er ’en skamplet og en skandale’.

Så Borgen foregiver at gå bodsgang.

Men hvad vil erhvervsminister Rasmus Jarlov egentlig gøre ved det – foreløbig er det blot blevet til ’kritik’ fra Finanstilsynet?

’Man kunne ønske sig flere konsekvenser. Men aktiekursen er faldet på grund af sagen, og det kan man trods alt glæde sig over. Jeg har heller ikke indtryk af, at Danske Bank gerne vil gøre det igen’, siger Jarlov til Berlingske.

Hører man ikke allerede champagnen poppe i banken, krystalglas klirre og væddemål blive indgået om, hvor mange måneder det tager for aktiekursen at rette sig igen? 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag