Skat bør nedlægges

DET ER DYRT at have et beskyttet værksted for finansminister-aspiranter som Karsten Lauritzen (V).

Nogle husker måske, hvordan Venstres unge skatteminister i 2016 ville rydde op i sin egen styrelse, da Skat blev franarret 12,7 milliarder kroner i udbytteskat. Slut med amatørisme og slendrian, erklærede ministeren. Syv milliarder kroner blev sat ind på at ’genoprette tilliden til Skat,’ som Lauritzen udtrykte det.

NU ER danskernes milliardstore gæld til statskassen så gået i ged. Gælden er vokset til rekordhøje 116 milliarder kroner, skriver Berlingske, som har fået fat i en gennemgang af sagen fra Rigsrevisionen.

DET ER EN ÆGTE skandale. Af mange grunde. Ikke alene skændes politikerne for tiden ivrigt om Mette Frederiksens forslag om hjælp til nedslidte. Socialdemokraterne vil gerne finde tre milliarder kroner til formålet. En tredjedel af gælden vil også kunne anvendes til at dække alle udgifter til ikkevestlig indvandring i et år.

MEN DET MEST oprørende er, at redelige skatteborgere fortsat holdes for nar.

Skat kan ikke inddrive pengene, lyder det. It-systemet EFI, kaldet ’den største it-skandale i nyere tid’ af skatteministeren selv, skulle i år erstattes af et nyt, effektivt system, der faktisk kan inddrive penge. Men ’nye, store problemer’ er dukket op. Rigsrevision fastslår endda, ’at problemerne er værre end hidtil antaget og kan føre til nye milli-ardafskrivninger’.

EN SØNDERLEMMENDE kritik rettes igen igen mod Skatteministeriet. Og dermed mod skatteminister Karsten Lauritzen. Faktisk bør man anklage samtlige skatteministre, siden ’det nye Skat’ blev oprettet i 2005 med Kristian Jensen, som dengang var skatteminister og dermed datidens finansminister-aspirant. Siden Kristian Jensen har både S, SF og R alle leveret skatteministre. Ingen af dem magtede opgaven.

PÅ GRUND AF disse skatteministres uduelighed skal vi eftergive en gigantisk gæld for danskere, der modsat de fleste af os andre ikke har betalt, hvad de skulle.

Alt er således vendt på hovedet. Lovlydige borgere skal tage skyldnere til nåde. Og hvad er moralen? Hvis Skat og døden engang var det eneste sikre i livet, er så kun døden tilbage? Eller hvis Skat smider vores penge væk i spandevis, hvorfor så ikke unddrage så meget, vi kan slippe afsted med?

MORALEN bør være, at skat, skyld og bøder er et simpelt spørgsmål om inddrivelse. Det er ikke politik. Nedlæg Skatteministeriet, læg administration ind under Finansministeriet, og sørg for, at der er voksne til stede.

Det er forhåbentlig muligt ’at genoprette tilliden til Skat’. Det forudsætter dog tydeligvis, at der ikke er skatteministre til stede.

199 kommentarer
Vis kommentarer