SKAT’s hælergods

Følg Leder

EN ADVOKAT er oppe og gynge i de moralske gardiner, efter at Skat har besluttet at købe dokumenter om danskere fra Panama Papers – et af historiens største, internationale læk med velhavere, politikere og rockstjerner i skattely. Prisen for Skats indkøb er ’et en-cifret million-beløb’.

HÆLEREN er som bekendt lige så slem som stjæleren, og advokaten har anmeldt hele Folketinget bl.a. for at købe dokumenterne. Men man må gå ud fra, at Skat allerede har fået det afklaret. Det er næppe sidste gang, myndighederne får tilbudt værdifuldt materiale fra ukendte hackere. Næste gang er det måske pædofile eller terrorister. Der er jo også bestemmelser, der berettiger den uortodokse trafik, hvis det er i almenvellets interesse.

Skat slikker sig i hvert fald om munden ved tanken om de herlige oplysninger, der nu er på vej via krypterede mails og mellemmænd: 320 danske sager der vedrører 5-600 danske skatteydere.

SKAL man endelig tale retsfølelse, så vil de fleste danskere nok sige: Nak de store skattesnydere! Køb papirerne! Det ville snarere være krænkende og totalt latterligt, hvis man ikke skånselsløst forfulgte rigmænd, der via sindrige smutveje, skrupelløse banker og ditto advokater har fragtet formuer til Panama uden om skattevæsenet. Nu hvor man får det serveret på et sølvfad ... Andre lande har også med succes købt oplysninger fra Panama-lækagen. Og heldigvis gik der ikke parti-fnidder i det, da partierne i Folketingets skatteudvalg blev bedt om at bakke købet op.

EN VAREPRØVE på de danske Panama Papers kom allerede tidligere på sommeren, og den gav i dén grad Skats jagthunde appetit på at købe hele pakken. Dels kan de knalde nogle af de store skatte-unddragere (forhåbentlig). Dels kan de lækkede papirer blive et gennembrud i kampen mod international skattesnyd. For skattedrengene er det en guldgrube til at forstå mønstrene, som rådgiverne og mellemmændene bruger.

SIDEN 2010 har Skat haft mulighed for at købe stjålne oplysninger. Hidtil er skattemyndigheder faktisk mest blevet bebrejdet, at de IKKE kastede sig over de store læk, f.eks. i Frankrig og Schweiz.

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.