Skatteskandalen


HVAD ER
 størst? Et tordenskrald eller Rundetårn? Der er spørgsmål, som er umulige at besvare. Her kommer et mere. Hvilken politisk skandale er den største i nyere tid? Løgnen om Irakkrigen eller skatteskandalen?

VI LADER svaret blæse i vinden, men én ting er sikkert. Undersøgelseskommissionen om Skat, som i går havde første møde i Retten på Frederiksberg, kommer til at koste det hvide ud af øjnene, og den kommer til at sidde så længe, at vi mindst kommer til at opleve to folketingsvalg.

FORELØBIG ER der sat seks år og 308 millioner kroner af til kommissionen, som i første omgang skal afhøre 106 vidner. Nyt spørgsmål: Vil det vise sig at være spildte penge? Tja! Hvis kommissionens arbejde i sidste ende fører til, at de mange skandaler ikke får konsekvenser for de politikere, der siden årtusindeskiftet har haft ansvaret i Skat, vil mange nok mene, at pengene er givet dårligt ud.

ALLIGEVEL skal arbejdet gøres. I et retssamfund som vores kan man ikke bare negligere, at tåbelige politiske beslutninger om omstruktureringer og effektiviseringer har udløst fejl, som har kostet milliarder af skattekroner.

Inddrivelsessystemet er brudt sammen.

Svindlere har trukket udbytteskat for mere end 12 milliarder kroner.

Boliger er i årevis blevet fejlvurderet, og sådan kan vi blive ved.

SOM EKSTRA BLADET tidligere har redegjort for, har hele ni skatteministre fra skiftende regeringer haft ansvaret i de år, hvor stort set alt er gået skævt i Skat. Netop det, at ministrene kommer fra Venstre, Socialdemokratiet og SF, gør, at der næppe nogensinde bliver placeret et politisk ansvar for de katastrofale fejl. Det vil der aldrig kunne skaffes et flertal for i Folketinget.

IKKE SIDEN Tamilsagen i 1993 har undersøgelseskommissioner eller andre former for undersøgelser haft konsekvenser for ledende politikere. Senest har vi set det med udredningen af Irakkrigen, hvor Anders Fogh Rasmussen slipper uden videre påtale. Samme billede gør sig gældende i sagen om Britta Nielsen. Her formåede juristerne heller ikke at placere et politisk ansvar.

I DEN FØRSTE undersøgelse af svindlen med udbytteskat, som blev færdig i december 2017, konkluderede advokaterne fra Bech-Bruun, at Skatteministeriet og Skat havde sovet i timen. Men undersøgelsen fandt ikke grundlag for at placere et ansvar hos nuværende eller tidligere medarbejdere.

OM SEKS år, når de godt 300 millioner kroner er brændt af, vil vi utvivlsomt høre den samme konklusion. Men undersøgelseskommissionen om Skat formår forhåbentlig at tydeliggøre, hvilke politikere og ministre der ikke passede deres vagt. Selvom de ikke bliver stillet til ansvar og eventuelt dømt, bliver de trods alt konfronteret med vælgerne og deres egen samvittighed.