Skråsikre læger

EKSTRA BLADET I LØRDAGS: Malthe på ni måneder mistede sit venstre øje, fordi en kræftknude havde fået lov at vokse sig stor. Forældrene havde mistanke om kræft, men hverken familielægen eller børnelægen ville lytte.

EKSTRA BLADET I DAG: Oliver på tre måneder er blevet opereret for sin klumpfod. Efter operationen har den lille dreng dybe smerter i benet, og hans mor mener, det skyldes, at gipsen sidder for stramt. Men ingen lytter til hende.

Oliver græder i 47 timer, og først da bliver gipsen fjernet. Benet er hævet og har trykmærker.

TO UD AF formentlig mange eksempler på, at konsekvenserne kan blive fatale, når skråsikre læger ikke tager patienters eller pårørendes bekymringer alvorligt.

Vi kender alle til fortravlede læger, som kun har minimum af tid til at tage sig af patienten. De findes både på hospitalet og i den private praksis.

Den direkte kontakt overlades til sygeplejersker og andet personale, der også har travlt. Resultatet bliver desværre ofte derefter: Kommunikationen slår fejl.

NÅR LÆGEN SÅ tilmed mener, at han/hun er så meget klogere end patienten, at han/hun negligerer deres sygdomsfortællinger, kan det næsten kun gå galt.

I et indlæg i Politiken i går foreslog en læge fra Esbjerg, at patienter med småskader, der tilsyneladende ikke er akut behandlingskrævende, via mobilen sender et foto af skaden til lægen i stedet for at møde op.

Så kan det fornødne ordnes over telefonen, og lægen kan nå flere patienter.

FORSLAGET ER velment, men farligt. Selvfølgelig skal man ikke besvære unødvendigt med nedgroede negle og myggestik, men vi bevæger os ud på en glidebane, der i yderste konsekvens kan føre det med sig, at lægen stort set aldrig er i fysisk kontakt med patienterne. De umyndiggøres og optræder kun som numre i journalerne.

FORMANDEN FOR Lægeforeningen kan godt forstå, at patienter eller deres pårørende ikke føler, at de bliver lyttet til. Men han undskylder sig med, at der ikke er tid eller rum til det i dagligdagen, hvor der skal løbes stærkt.

Det er selvfølgelig en del af forklaringen. Men en anden er, at mange læger lider af en ’jeg-alene-vide’-holdning. Det er behandlingen af Malthe og Oliver afskrækkende eksempler på.

58 kommentarer
Vis kommentarer