Skriger til himlen

ADSKILLIGE medier har på det nærmeste smittet hinanden med lovord om hovedpersonerne i coronaberedskabet.

ROSERNE ER bl.a. regnet ned over Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, statsminister Mette Frederiksen (S) og siden også sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

MEN I TAKT med, at epidemien kræver flere og flere ofre, trykprøves situationens generalstab og dens beslutninger. Resultatet står ikke mål med lovprisningerne.

ET ER, at Sundhedsstyrelsens boss oprindeligt mente, at Danmark næppe ville blive ramt af epidemien, samtidig med at en overlæge bedyrede, at vi uden risiko kunne tage på skiferie i Italien.

NOGET ANDET er, at sundhedsmyndighederne i flere tilfælde har meldt uklart ud, f.eks. om forholdsregler for børnefamilier. Eller at sundhedsministeren overdrev kapaciteten i det danske beredskab.

NOGET TREDJE – og langt alvorligere – er, når de ansvarlige pludselig vender 180 grader i kampen mod corona uden at give den måbende befolkning en udtømmende forklaring.

FOR BLOT få dage siden fastholdt Sundhedsstyrelsen stik mod WHO’s anbefalinger, at kun særlige grupper skulle testes. Samtidig beklagede lokale sygehuse, at de ud over en truende mangel på værnemidler akut manglede testudstyr og ikke vidste, hvornår de kunne få nye forsyninger.

LØRDAG KUNNE Nyheder24 fortælle, at en virksomhed havde tilbudt testudstyr. Mailen havde ligget ubesvaret i både Sundhedsstyrelsens og sundhedsdirektørens mailboks i en uge.

SAMME DAG afslørede Berlingske, at Sydkorea for to uger siden tilbød Danmark testudstyr, men var blevet afvist. Og så meddelte sundhedsminister Heunicke pludselig uden at forklare baggrunden, at Danmark nu vil følge WHO og teste mange flere.

FORLØBET skriger til himlen og efterlader en tsunami af ubesvarede spørgsmål. Bl.a. hvorfor denne kovending? Har den tilbageholdende test-praksis betydet flere smittede? Hvorfor hulen blev tilbuddene afvist?

I ET demokratisk land har borgerne følgelig krav <QL>på klar besked – også i en krise som denne. Hvis regeringen og myndighederne holder informationer skjult, opstår der sprækker i sammenholdet, og det er lige noget, coronavirussen kan bruge.