Skru bissen på

SOM DEN FØRSTE offentlige institution har Copenhagen Business School (CBS) stoppet ethvert fremtidigt samarbejde med Danske Bank.

Det sker ifølge rektor Per Holten-Andersen, fordi ’topledelsens ageren ikke er et forbillede for vores studerende’.

MELDINGEN forværrer krisen for Danske Bank, da den kan udløse en lavine. Ikke bare fra det offentliges side, men også fra private virksomheder.

Hertil er kun at sige, at banken ligger, som den har redt.

OVER HALVDELEN af landets regioner og kommuner har Danske Bank som vigtigste pengeforbindelse, men hvidvask-skandalen har også her skabt forargelse og ønsker om at skifte.

Både Københavns Kommune, der er landets næststørste arbejdsgiver, og Region Hovedstaden har skruet bissen på og startet undersøgelser for at finde ud af, hvordan det forholder sig juridisk, hvis de opsiger Danske Bank.

DET ER LETTERE sagt end gjort, fordi de er tvunget til at have samme bank som staten, når det f.eks. gælder håndtering af overførselsindkomster.

Og Danske Bank er statens bankforbindelse.

DER FORLYDER INTET OM, at regeringen også skulle være parat til at skrotte banken, selvom den slags overvejelser vil være rimelige. Tværtimod. Innovationsminister Sophie Løhde forlængede kontrakten i går!

PROBLEMET ER nemlig, at det er svært at finde en storbank med høj etik at skifte til, for den finansielle grådighed findes overalt. Nordea er blevet afsløret i grov skattetænkning, og Jyske Bank har sin Gibraltar-skandale.

Måske er løsningen, som nogle økonomer påpeger, at lade Nationalbanken oprette en kundeafdeling, hvor stat og kommuner kan have deres pengeflow.

VI ER BESTEMT IKKE ude efter Danske Banks tusinder af samvittighedsfulde medarbejdere.

Men en bank af den størrelse har et samfundsansvar, som topledelsen har svigtet fatalt. Og det skal selvfølgelig have konsekvenser.

PS. Det er skæbnens ironi, at netop CBS er først med at skrotte Danske Bank. For her er bankens bestyrelsesformand, Ole Andersen, adjungeret professor!