Søren og Eddy skal videre i deres liv

Ekstra Bladet stopper gidselsagen

DET ER MERE END fem år siden, Søren og Eddy blev taget som gidsler, og tre år siden, de kom hjem. Derfor har sagen allerede nu taget alt for lang tid. Det er på tide, de får muligheden for at komme videre i deres liv.

Det skal ikke være os på Ekstra Bladet, der forhindrer dem i det.

Vi er ikke enige i byrettens dom, som blev afsagt i fredags, men hensynet til de to søfolk vejer for os tungere end at trække sagen ud med en anke til landsretten. Så hvis modparten i sagen, Søfartens Ledere, ikke bliver grebet af yderligere grådighed og heller ikke anker dommen, sender vi Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez en check hver på 300.000 kr.

PÅ EKSTRA BLADET fortryder vi på ingen måde, at vi gik ind i gidselsagen med vores kampagne 'Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia'. På det tidspunkt havde de været gidsler i 536 dage, længere tid end noget andet vestligt gidsel før dem.

De var glemt af offentligheden. Deres rederi, Shipcraft, havde i et forsøg på at spare penge fyret de professionelle forhandlere, alt imens ejeren, John Arne Larsson, købte en lystgård uden for Stockholm til 55 mio. kr. i stedet for at betale for at få gidslerne hjem.

Søren og Eddys fagforening, Søfartens Ledere, havde dertil slingret rundt i kulissen. De anede end ikke, at Søren Lyngbjørn var medlem hos dem.

VI MENTE DENGANG i sommeren 2012, at vi kunne vække myndighederne, rederiet, fagforeningen og offentligheden ved at fortælle, hvordan Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez og deres fire filippinske kollegaer havde det som gidsler i Somalia.

Som alle kan forstå, havde de det forfærdeligt.

Byretten fastslår også krystalklart i dommen, at gidselsagen havde overordentlig væsentlig offentlig interesse. Men byretten mener ikke, vi skulle have fortalt, hvordan de to gidsler havde det med selvmordstanker og ekstremt stressende livsvilkår.

DET SYNES SØREN OG EDDY heller ikke. I hvert fald ikke i dag. Og vores egen intention her på Ekstra Bladet kan jo være nok så god, men hvis de personer, sagen handler om, ikke er enige, så er der ingen mening i at fortsætte for at få ret.

Vi kan også godt forstå, at de pårørende følte, det var meget ubehageligt at se Søren og Eddys forfærdelige situation beskrevet i Ekstra Bladet. Men det var vel endnu værre, at de stadig var gidsler?

Ekstra Bladet er blevet beskyldt for at være kyniske bladsmørere, der bare var ude på at svælge i Søren og Eddys lidelser for egen vindings skyld. Det billede er som regel tegnet af de mennesker, der svigtede Søren og Eddy allermest: politikerne, rederiet og fagforeningen.

SØFARTENS LEDERE HAR efter de to søfolks hjemkomst ikke evnet at sikre dem en ordentlig erstatning fra deres skruppelløse rederi. Et internationalt aftalt tillæg, der skal sikre dobbelt løn til søfolk, der arbejder i krigszoner, kunne i betragtning af den langvarige gidseltagning have udløst mindst en million kroner hver til Søren og Eddy.

De to søfolks fagforening lod sig på deres vegne spise af med 200.000 kr. til hver fra rederiet.

EKSTRA BLADET ER TILLIGE blevet beskyldt for at være piraternes talerør. Senest i byretten opfandt søfolkenes advokat, Heidi Steen Jensen, en hændelse, der skulle dokumentere, at Søren og Eddy var lige ved at komme hjem, men at vores kampagne forpurrede frigivelsen.

Dette uklædelige stunt fra advokat Heidi Steen Jensen hoppede dommeren ikke på. I dommen slår byretsdommer Pia Pedersen tværtimod fast, at det ikke på nogen måde er dokumenteret, at Ekstra Bladets dækning har forlænget gidseltagningen.

Ekstra Bladets eneste ønske i denne sag har været at få Søren og Eddy hjem. Punktum. Slut. Det er fortsat vores opfattelse, at kampagnen var nødvendig for, at der kom skred i sagen.

DER ER I DOMMEN skitseret nogle meget alvorlige begrænsninger af, hvordan pressen kan omtale en gidselsag fremover. Kort sagt må pressen, ifølge byretten, intet fortælle om, hvordan gidsler har det, eller vise billeder af dem. Ethvert billede og enhver detalje om gidslers liv og helbred er en krænkelse, hævder byretsdommeren.

Det holder ikke. Men denne principielle kamp skal Søren og Eddy ikke lide under. Nu skal deres sag afsluttes. Så må vi slås for principperne i kommende sager.

Og det agter Ekstra Bladet at gøre.

VI GIVER HERMED også et tilsagn om, at Ekstra Bladet ikke ændrer kurs på trods af, at vi tager byrettens dom til efterretning. Vi vil altid være parate til at tage kampen, hvis magthaverne og myndighederne svigter. Søren og Eddy blev svigtet. De havde brug for vores hjælp, men de kunne ikke lide den måde, vi gjorde det på, og derfor accepterer vi at give dem 300.000 kr. hver, selv om beløbet er helt ude i skoven.

De hovedansvarlige for, at Søren og Eddy måtte lide i 838 dage, pirat-bagmændene, ja, de tæller løsepengene i ro og mag, mens alle myndigheder, inklusive de danske, lukker øjnene.

Ekstra Bladet ønsker Søren og Eddy held og lykke med det videre liv.

40 kommentarer
Vis kommentarer