Sort mandag

FRA MIDNAT får den fejlslagne svenske udlændingepolitik yderst synlige konsekvenser for Danmark.

Da indføres den skærpede grænsekontrol, som sætter os tilbage til tiden, før den nordiske pasunion blev skabt i 1950’erne.

KONTROLLEN betyder, at rejsende fra Danmark skal fremvise gyldige identitetspapirer som pas eller kørekort, før man får lov at krydse sundet med tog, færge eller bus.

Rejser man med tog over Øresund, skal man stige af på stationen i Københavns Lufthavn for at identificere sig – et skrækscenarie for de omkring 15.000, der bor på den ene side af Øresund og arbejder på den anden.

Pendlerne får nemlig rejsetiden forlænget med op mod en time.

Rejsende med færge til Sverige skal fremvise gyldigt id inden ombordstigning, mens der trods alt ikke etableres kontrol af biltrafikken på dansk side.

FRUSTRATIONEN er stor blandt almindelige borgere på begge sider af sundet. Lillejuleaften oprettedes Facebook-gruppen Öresundsrevolutionen som en skånsk folkeopstand mod regeringen i Stockholm, og gruppen har lynhurtigt fået 20.000 sympatisører.

Statsminister Lars Løkke understregede i sin nytårstale, at hans regering følger situationen nøje time for time. Strander mange flygtninge på vej til Sverige i Danmark, vil der blive etableret skærpet kontrol ved den dansk-tyske grænse.

I DEN NUVÆRENDE situation kan vi ikke klandre Sverige for at indføre kontrollen – og vi kan heller ikke bebrejdes, hvis vi gør noget tilsvarende mod syd. For det er tvunget af omstændighederne.

Men vi skal huske, at disse omstændigheder er skabt af EU, som har svigtet totalt. Selv om alarmklokkerne har lydt i mere end et år, har politikerne blot stukket hovedet i busken og nægtet at se flygtningekrisen i øjnene.

ET FORSLAG FRA kommissionen om at lave en kvotefordeling mellem de 28 medlemslande led en ynkelig skæbne, hvorefter hver enkelt land lukkede sig inde og sendte fjendtlige signaler til omverdenen.

Og da både Danmark og Sverige er med i EU, er begge landes politikere medansvarlige for, at det er kommet så langt.

En rigtig sort mandag på begge sider af sundet.

168 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere