Spis brød til

SPECIELT BORGERLIGE politikere er konstant bekymrede for økonomien i forretningen Danmark og står derfor altid parat med spareforslag, der som hovedregel rammer de svageste i samfundet.

Men når det gælder penge til Forsvaret, er situationen en helt, helt anden.

Her overgår de hinanden med løfter om at bruge mange milliarder ekstra på krudt og kugler som bidrag til et nyt våbenkapløb.

I AL HEMMELIGHED har partilederne fra S, DF og R været på besøg hos danske styrker i det sydvestlige Irak med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) som vært.

En slags ’charmeoffensiv’ fra Claus Hjorts side

– og både Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) kvitterede da også ved at love at støtte regeringens planer om en kraftig forøgelse af forsvarsbudgettet.

Selv Morten Østergaard (R) vil nu ikke længere afvise et løft ud over pristals-reguleringen.

EN AGGRESSIV PUTIN og situationen i Mellemøsten betyder, at der er rimelighed i kravene om et stærkere forsvarsbudget.

Vi bruger 21,7 milliarder kr. i år, hvilket svarer til 1,14 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Men der er langt op til de to procent, som Nato kræver, og som daværende statsminister Helle Thorning helt urealistisk lovede på et topmøde i Wales i 2014.

I USA HAR Donald Trump spillet ud ved at foreslå en kraftig forøgelse af militær-udgifterne og truet med at forlade Nato, hvis ikke de øvrige medlemslande betaler mere i kontingent.

Før Anders Samuelsen blev udenrigsminister, fortalte han, at Liberal Alliances udenrigspolitik kort og godt går ud på at følge USA i tykt og tyndt og sige ja til de forslag, der kommer herfra.

VI HÅBER IKKE, at den holdning præger hans virke i regeringen, for det må være slut med at involvere os i håbløse krige, som amerikanske præsidenter har overtalt os til. Tænk blot på Irak og Afghanistan.

Derfor må ekstra milliarder til Forsvaret nøje øremærkes til f.eks. sikringsopgaver herhjemme og i de grønlandske farvande, så de ikke bare automatisk indgår i et Nato-krigsberedskab mere eller mindre styret af en uberegnelig amerikansk præsident.

DER ER VEL en grund til, at Claus Hjorts ministerium hedder Forsvarsministeriet og ikke Krigsministeriet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen