Spyt ud, Frede

Foto:Fabian Bimmer
Foto:Fabian Bimmer

KONGEHUSET har et problem. Kronprinsen har et kæmpe problem. Og det har statsminister Lars Løkke og hans regering også.

EN DUGFRISK udtalelse fra Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, kaster lys over kronprins Frederiks stærkt kritisable rolle som medlem af Den Internationale Olympiske Komité, IOC.

VI SKRUER tiden tilbage til foråret og sommeren 2016. Forude venter OL i Rio, og den internationale idrætsverden er på den anden ende på grund af afsløringerne af det statsstyrede og systematiske dopingprogram i russisk idræt.

FRA MANGE sider rejses krav om, at Rusland skal udelukkes fra legene i Brasilien. Det er også den danske regerings politik, og daværende kulturminister Bertel Haarder samler en række af sine europæiske kolleger bag kravet. Kulturministeriet forsøger også at finde fælles fodslag med det danske IOC-medlem kronprins Frederik.

DET LYKKES IKKE. Enten fordi kronprinsen ikke svarer på henvendelserne fra ministeriet, eller også fordi han er pivhamrende ligeglad. I hvert fald ender det med, at kronprins Frederik ikke i IOC gik imod Ruslands deltagelse ved OL i Rio.

EFTERFØLGENDE forsøgte en journalist fra Dagbladet Information at søge aktindsigt i korrespondancen mellem Kulturministeriet og kronprinsen. Efter samråd med Statsministeriet og Justitsministeriet afviste Kulturministeriet at udlevere noget som helst.

BEGRUNDELSEN var, at brevvekslingen mellem Kulturministeriet og kongehuset skete som ’led i statsstyret’, og at Kulturministeriet og kongehuset derfor måtte betragtes som én og samme myndighed.

DET AFVISER ombudsmanden i sin udtalelse. Han understreger, at kronprinsen blev valgt som medlem af IOC i sin personlige egenskab. Hvilket er en meget vigtigt pointe. Det betyder også, at Lars Løkke ikke kan holde kronprinsen i hverken kort eller lang snor. At Kulturministeriet opfinder nye begrundelser for at nægte aktindsigt, gør kun sagen endnu mere latterlig.

DER ER ingen bånd, der binder vores kommende konge, når det gælder hans deltagelse i IOC. Her er han helt og aldeles sin egen. Og det er problemet. Da kronprinsen trods mange advarsler, også fra sin egen mor, lod sig indvælge i IOC, brød han en kontrakt med Folketinget og det danske folk.

I STEDET for at holde sig ude af politik blev han en del af et internationalt selskab, som på en og samme gang indeholder ingredienser som storpolitik, intriger, magtkampe, doping og korruption.

MED UDTALELSEN fra ombudsmanden kan vi konkludere, at vi skal betragte kronprinsen som en privatperson, der er blevet medlem af IOC. Han kan ikke dække sig ind under nogen form for særstatus.

DET VAR en fejl, han lod sig indvælge i 2009. Det er en endnu større fejl, at han har tænkt sig at blive siddende de næste otte år. Men nu er han blottet for offentligheden. Han må selv stå til regnskab for sine handlinger i IOC.

101 kommentarer
Vis kommentarer