Stå fast, Mette

STATSMINISTER Mette Frederiksen er p.t. ikke særlig populær i EU-hovedstaden, Bruxelles.

’Fuldstændig gak.’ Sådan karakteriserer hun kommissionens udkast til et nyt budget, og det har tilsyneladende været for stærk kost for alle supereuropæerne.

DERFOR ENDTE et hundeslagsmål op til weekenden om fordelingen af 8500 milliarder kr. med, at stats- og regeringscheferne gik hver til sit uden resultat.

Så det store spørgsmål om, hvilke lande der skal betale hvor meget til EU’s fælleskasse de kommende syv år, er foreløbigt skudt til hjørne.

METTE FREDERIKSENS kontante udmelding er hovedsageligt møntet på forslaget om øgede administrationsudgifter.

I dag bruger EU-systemet i omegnen af 600 milliarder kr. i budgetperioden på et enormt bureaukrati, som skal holde en hærskare af embedsmænd fuldtidsbeskæftiget med at udfylde og holde styr på tonsvis af blanketter og cirkulærer i kilometerlange gange med arkivskabe.

SKRANKEPAVERNE er dog ikke tilfredse, men vil udvide deres imperium. Så derfor foreslår EU-Kommissionen, at administrationsudgifterne stiger med næsten 40 milliarder kr. de næste syv år.

Det er fuldstændig gak. Mere præcist kan det ikke siges.

DEN DANSKE statsminister står heldigvis ikke alene i Bruxelles. Hun bakkes helhjertet op af Holland, Sverige og Østrig og støttes lunkent af Tyskland.

Disse lande betaler alle mere til EU’s budget, end de får retur. Og ønsker derfor at fastholde de rabatter, som de har i dag.

PÅ VORE HJEMLIGE breddegrader er der delte meninger om Mette Frederiksens markante holdning.

Politikens chefredaktør, Chr. Jensen, advarer således imod, at hun ’reducerer den europæiske vision til et kræmmerhåndslag på Hjallerup Marked, hvor alle skal tælle på fingrene for at se, om de er blevet tørret.’

CHR. JENSEN burde hellere forholde sig til det administrative markedsgøgl, som dagligt udspilles i Bruxelles.

Hvad f.eks. med de mange milliarder, som EU-systemet bruger på at sende tusinder af politikere og embedsmænd til faste, månedlige mødeuger i Strasbourg alene for at tækkes den franske nationalfølelse?

HVIS DANSKERNES overvejende positive holdning til EU skal bevares, er det nødvendigt med et opgør mod det lammende bureaukrati.

Derfor: Stå fast, Mette.