Statsminister eller bare Lars: Kan du se forskel?

Ekstra Bladets leder 1. februar 2018

Løkke i samråd: - Jeg har ret til et privatliv (Video: Ritzau)

LARS ER ren, siger Lars. Vi må stole på Lars, siger Lars.

Også på den del af Lars, der ikke er statsminister. Det er måske vanskeligt for de fleste at hitte ud af, hvornår Lars er det ene, og hvornår han er det andet. Men Lars selv har fuldkommen styr på det, siger Lars.

Det er os andre, der har problemer. Med at skelne og med at respektere Lars’ privatliv.

Så vidt onsdagens samråd, hvor Lars Løkke Rasmussen blev udfordret af oppositionen, der befæstede deres respektive stillinger i sagen om statsministeren og hans forhold til kvotekonger.

Prøv selv her, om du kan skelne mellem Lars Løkke Rasmussen som privatperson og som statsminister.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

PÅ DENNE AVIS har vi tilsyneladende misforstået alt. Vi tror, vi taler om en mand, hvis manglende dømmekraft har bragt ham ud i den ene bilags- og gave-sag efter den anden. Vi tror, vi taler om en mand, der som statsminister modtog tøj for over 150.000 kroner, da han sidst var statsminister, og undskyldte sig med, at han ikke havde penge til underbukser og habitter selv, og at dette var problematisk.

Men Lars er også fattig, må vi forstå.

Vigtigst at begribe er dog, at han først og fremmest er fuld af moral. Og cykel-metaforer. Lige nu i denne kvotekonge-sag er han eksempelvis ude i et stærkt forsvar for politikeres ret til et privatliv. Og det er ’op ad bakke og med vinden direkte ind i ansigtet’, som han sagde, da Venstre tabte Europa-Parlaments-valget.

VI MÅ FORSTÅ, at Løkke ikke er statsminister, når han mødes eller sms’er med kvotekongen John-Anker. Så er han Lars, der ikke har noget med statsministeren at gøre. Så er der ikke nogen ’styrende relation’.

Og vi bør dertil huske, at Lars slet ikke var statsminister, da han modtog et gratis sommerhus-ophold og andre gaver. Han ønskede sig som leder af Danmarks største oppositionsparti muligvis at være statsminister. Men han var det ikke. Så det var noget helt andet, og der støtter reglerne både Lars såvel som statsministeren.

Vi bruger ofte dette greb til at tydeliggøre forskelle: Måske det kan hjælpe på forståelsen?

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

VI MÅ I DET HELE TAGET forstå, at statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke er til salg, siger Lars. Eller også er det statsministeren, der siger det om Lars.

Vi må simpelthen ophøre med alle disse urimelige moralske og etiske fordringer om, at en statsminister slet ikke bør modtage private gaver, ligesom embedsmænd ikke bør og i øvrigt bliver fyret for at gøre.

For Lars er ren. Eller statsministeren er ren. Eller begge to. Vi skal bare blande os udenom, for vi kan stole på begge, siger Lars. Eller statsministeren.

929 kommentarer
Vis kommentarer