Støjbergs hastværk

MAN FÅR en fornemmelse af, at Martin Henriksen (DF) sidder som en misfornøjet overlærer med sit lommeur og kontrollerer minutterne, før han får sin vilje, når det gælder paradigmeskiftet i den danske udlændingepolitik. Den, som partiet blev lovet før jul til gengæld for at stemme for finansloven.

IMENS fyrer Inger Støjberg febrilsk op under gryderne i Udlændinge- og Integrationsministeriet og sprøjter retterne ud på tværs af alle regler, uanset om de er færdige eller ej. 

Paradigmeskiftet skal på bordet, og det skal være nu! Lovforslaget med 111 ændringer i udlændingeloven bliver førstebehandlet i dag i Folketinget, og i dets kølvand ligger gispende medarbejdere i de 185 høringsparter, der fik lovforslagets 175 sider lige inden jul og derfor måtte knokle i juleferien og frem til høringsfristen i fredags.

EN FRIST, 19. januar, som Støjberg ovenikøbet blæste højt og flot på – hun fremsatte sit lovforslag tre dage inden den dato, Rigspolitiet, Dansk Flygtningehjælp, Dommerforeningen, og hvem der ellers skal give deres syn på lovforslaget, havde fået som skæringsdato.

PIA KJÆRSGAARD, Folketingets formand, er kun en af mange, der synes, at Støjbergs ræs er at pisse på folk – dog udtrykt med lidt andre ord. Og det er ikke første gang, Støjberg trumfer sine stramninger igennem med samme finesse som en løbsk tank og med samme lydhørhed.

ARBEJDSGIVERNE kom også med en konstruktiv og advarende kritik, nemlig i dagbladet Information i går. Den går på indholdet – ikke hastværket. Virksomhederne har som bekendt haft succes med at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet. Det blev resultatet af en fin trepartsaftale i 2016. Formålet er, at flygtningene skal blive selvforsørgende, mens de venter på at komme hjem.

Men det bliver nu saboteret, fordi Dansk Folkeparti indædt kæmper for, at flygtninge, selv dem med helt lovlige opholdstilladelser og konventionsstatus, ikke skal føle sig sikre eller integrere sig. Opholdstilladelser bliver midlertidige med stort M.

HVIS loven vedtages, vil virksomhederne holde igen – hvorfor uddanne flygtninge, der kan blive vippet uventet ud af landet i morgen? Kommunerne mister også gejsten til at få flygtningene i gang. Flygtninge, der forsørger sig selv, uddanner sig og taler dansk, skal fremover vide, at det er helt ligegyldigt, når man vurderer, om de kan blive.

RESULTATET bliver, som Dansk Arbejdsgiverforening meget rigtigt pointerer, en ’ophobning’ af mennesker i udrejsecentre i stedet for aktive borgere ude i samfundet. Her kan flygtningene sidde i årevis, uden arbejde, uden uddannelse – og de kan sidde der rigtigt længe mange af dem! 

Hvor gode mennesker og børn kommer der ud af det? Hvor nemt bliver det at integrere dem, hvis de nu aldrig kan komme hjem? Det bliver en menneskelig tragedie og den rene dynamit af bitterhed og frustrationer.

158 kommentarer
Vis kommentarer