Støtte skal frem i lyset 

 

FUSK MED PENGENE. I Venstre har man tilsyneladende frygteligt svært ved at finde ud af partistøttereglerne. Men så er det da godt, at partiet har journalister på dagbladene til at hjælpe sig.

I går afslørede Berlingske, at Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen, der er Folketingets største fortaler for flere motorveje, ved seneste folketingsvalg modtog 200.000 kr. fra en lokal erhvervsklub, som bl.a. tæller virksomheder fra transportsektoren. 

Hverken Pihl Lorentzen eller hans bagland har indberettet disse sponsorkroner, selv om partistøtteloven klart siger, at sponsorbeløb på mere end 20.000 kr. skal opgives til myndighederne. 

- En gemen fejl, siger den midtjyske motorvejsforkæmper uden at rødme. 

Det tror vi på, for hvordan skal han vide bedre som medlem af et parti, hvis ledelse heller ikke efterlever bestemmelserne. Tænk blot på Lars Løkkes famøse tøj-sag, som udstillede et gevaldigt rod i sponsor-regnskabet. 

Det koster en bøde – i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel – at overtræde reglerne. 

Når straffen er så relativt hård, er det for at indskærpe over for politikerne, at vælgerne skal kunne følge pengestrømmen, så de har bedre mulighed for at vurdere kandidaterne. 

I sidste uge blev der afsløret lovbrud i forbindelse med partistøtte til ni kandidater fra V og K, og tidligere har der vist sig brodne kar hos Socialdemokraterne. 

Så det undrer ikke, at EU’s antikorruptionsenhed voldsomt har kritiseret Danmark for elendig lovgivning på området. Vel er der regler, men absolut ingen kontrol. Og som altid, når det gælder politikere, er kontrol bedre end tillid.

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg til at se på reglerne. Det behøver ikke at tage lang tid: 

Total åbenhed – hver en støttekrone skal indberettes (måske med en bagatelgrænse på 500 kr.). Skulle det betyde lukning af diverse erhvervsklubber, vil det være en ekstra gevinst. 

0 kommentarer
Vis kommentarer