Stop galningen

Følg Leder

I SLUTNINGEN af ugen mødes stormagternes ledere til G20-topmøde i Hamborg, og nu har de fået en aktuel mulighed for at udvise netop lederskab og handlekraft.

DE ER BLEVET udfordret af den gale mand i Nordkorea, Kim Jong-un, som i går lod sine undersåtter teste et missil, der er så langtrækkende, at det kan nå mål i USA på den anden side af Stillehavet.

MISSILET var i luften i 39 minutter, nåede en højde af 2500 meter og landede i havet ud for Japan efter at have fløjet 930 kilometer. Men det interkontinentale ballistiske missil menes at have en minimumsrækkevidde på 5500 kilometer, og det er nok til at kunne ramme Alaska eller lande i Europa for den sags skyld.

KIM JONG-uns  ambition er åbenbart at kunne skade USA med sine interkontinentale missiler med atomsprængladninger. Og der er kun grund til at frygte, at nordkoreanerne nu er så langt, at de faktisk kan føre diktatorens beskidte drøm ud i livet.

NORDKOREA har gennemført fem atomtests, heraf to sidste år, og formår de at udvikle en atomsprængladning, som kan indpasses i deres langtrækkende Hwasong-14 missiler, er verden pludselig blevet et farligere sted at være.

MEN HVORDAN får man afvæbnet og tæmmet Nordkorea? I forvejen er landet, i hvert fald i teorien, ramt af alle tænkelige sanktioner, men i virkeligheden er der huller i nettet. Rusland tillader for eksempel, at nordkoreanske slaver træller på landets VM-stadioner. Lønnen bliver sendt hjem til styret i Pyongyang, hvor pengene kan bruges på nye våbensystemer. 

KINA, Nordkoreas store og mægtige nabo, har heller ikke lukket hermetisk af. Men netop Ruslands og Kinas lederes mødtes mandag i Moskva, og her var situationen i Nordkorea på dagsordenen. Det har den også været hos den amerikanske præsident, Donald Trump, der på sit foretrukne medie, Twitter, har spurgt, om ikke den nordkoreanske leder har noget bedre at tage sig til end at fyre missiler af?

TIDEN ER dog løbet fra præsidentiel pjank på Twitter. I Hamborg mødes Trump for første gang på samme tid med lederne fra verdens øvrige stormagter. Det er nu, der for alvor skal udvises sammenhold. Og nøglen ligger hos kineserne. Kim Jong-un lytter ikke til ret mange, men kineserne virker han til at have respekt for. Hvis ikke situationen yderligere skal eskalere, må Kina sætte foden ned. Med støtte fra Putin og Trump. Det vil være et stærkt signal at sende fra Hamborg. 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.