Stop gebyrgribbene

GEBYRGRIBBENE har overtaget kontrollen med Danmarks største udlåner, Nykredit, og datterselskabet Totalkredit.

Siden koncernen tidligere på ugen varslede stigninger i det faste gebyr på boliglån over for 470.000 kunder, er vreden slået ud i lys lue på de sociale medier.

EN FACEBOOK-GRUPPE med over 12.000 medlemmer har erklæret krig, fordi den ikke vil finde sig i forhøjelser på op mod 8000 kr. om året.

Det er ikke blot forståeligt, det er nødvendigt. Hvis ikke Nykredit vil opføre sig anstændigt over for kunderne, må selskabet lære det på den hårde måde.

NYKREDIT-LEDELSEN begrunder de voldsomme stigninger med øgede myndighedskrav om ’økonomisk polstring’.

En sølle forklaring, for som afsløret i Ekstra Bladet ender omkring halvdelen af prisforhøjelsen i lommerne hos de 62 banker, som Nykredit samarbejder med.

EN NÆRLIGGENDE reaktion fra de vrede kunder kan være at skifte kreditforening.

Problemet er bare, at mange ikke har den mulighed.

De sidder fast i boligmarkedet. De er stavnsbundet. De har ikke mulighed for at flytte lånene, fordi gælden på grund af finanskrisen overstiger, hvad deres bolig er værd. Og for hovedparten af dem betyder 500-600 kr. mere om måneden rigtig meget.

EN MERE FARBAR vej kan være at lægge pres på de 62 banker. Stil krav om, at de afbryder samarbejdet med Totalkredit, hvis ikke de varslede prisstigninger bliver droppet. Ellers skifter du pengeinstitut.

Under alle omstændigheder skal gebyrgribbene i Nykredit/Totalkredit have utvetydig besked om, at de ikke bare kan gøre, som det passer dem.

KUNDEOPRØRET vil forhåbentligt brede sig så kraftigt, at det også mærkes på Christiansborg.

Hidtil har erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) nægtet at skride ind. Men det kan han blive tvunget til, hvis tilstrækkeligt mange politikere vågner op.