Stop skatte-fiflerne

SOCIALDEMOKRATERNES formand, Mette Frederiksen, benyttede 1. maj til at blæse til kamp mod den ulækre form for skattespekulation, der er blevet afsløret i de såkaldte Panama-papirer.

Som Mette Frederiksen formulerer det i Politiken:

’PANAMA-PAPIRERNE viser en systematik i nogle af de øverste lag i vores samfund, hvor man på dyre adresser og sikkert med dyre lønninger helt bevidst har snydt fællesskabet. Det underminerer den aftale, vi har med hinanden.’

SOCIALDEMOKRATERNE har 17 forslag, der tilsammen skal gøre det umuligt eller i det mindste meget vanskeligt at unddrage fællesskabet penge ved at sende dem i skattely.

Sådan burde det jo allerede være, men det danske skattevæsen fungerer som bekendt efter mange års udsultning mindre end effektivt.

UNDER ALLE omstændigheder kan det kun gå for langsomt med at få sat en effektiv stopper for svineriet.

Og det fine ved Socialdemokraternes forslag er, at det næsten ikke kan have modstandere. I hvert fald ikke hvis man skal tro de involverede selv.

ET AF FORSLAGENE går for eksempel ud på, at virksomheder og banker kan blive præsenteret for erstatningskrav, hvis de rådgiver til skattely.

Hvis man skal tro bankerne, kunne de ikke drømme om at gøre den slags. Slet ikke.

TAG BARE Nordea, som tidligere har oprettet mange skuffeselskaber i Panama til velhavende kunder. Men det kan banken ikke finde på længere.

Nordea siger det selv:

’Siden 2009 har vi strammet vores etiske regelsæt. Vi ønsker ikke at indgå forretninger, hvor formålet er skatteunddragelse.’

Så Nordea kan da ikke have det mindste imod, at den slags forretninger bliver mødt med krav om erstatning. Vel?

ET ANDET FORSLAG går ud på, at der er strafrabat til dem, der melder sig frivilligt, inden de nye regler skal vedtages.

Det kan måske under alle omstændigheder være en god idé.

MENS VI venter på, at Skat får nogle effektive redskaber til at stoppe skattefifleriet med, kan vi nemlig se frem til, at alle navnene fra Panama-papirerne bliver offentliggjort om en uge.

Og enkelte skal måske forberede sig på at komme med nogle vældig gode undskyldninger...

212 kommentarer
Vis kommentarer