Stop volden mod demokratiet

 

Hærværk og chikane: Over 100 lokalpolitikere er inden for det seneste år blevet udsat for trusler, vold eller hærværk. Det viser en rundspørge, som Ekstra Bladet har foretaget blandt landets næsten 2500 kommunalpolitikere.

Nogle af dem har endda været ude for, at deres familie eller venner er blevet truet.

Hver tredje politiker oplever, at truslerne er et stigende problem. Og halvdelen mener, at der bør gribes hårdere ind over for truslerne.

Et forståeligt synspunkt. De fleste går ind i lokalpolitik, fordi de har en forestilling om, at de kan bidrage til at gøre deres kommune bedre.

Så er det jo helt utåleligt, at de som tak for deres indsats skal trues på livet. Eller få deres bil skamferet. Eller udsættes for vold.

Stigningen i mængden af politisk chikane hænger nøje sammen med den teknologiske udvikling. Mail, sms og sociale medier som Facebook og Twitter giver nem og hurtig adgang til at komme af med sin galde.

I mange tilfælde er det godt, for demokrati handler om samtale. Men når indvendinger bliver til trusler og chikane, forstummer samtalen.

På nettet er det nemt at komme til orde, og den kendsgerning giver plads til sølle mennesker. Kujoner, der typisk er anonyme.

Ekstra Bladet har tidligere fortalt om landspolitikere, som udsættes for overgreb. Ingen er fredede. Repræsentanter for alle politiske partier bliver ramt, og hver gang er det noget modbydeligt svineri.

Det her handler ikke kun om den enkelte politiker, der udsættes for ubehageligheder på grund af sine holdninger. Det handler om demokratiet.

Uanset om vi bryder os om en politikers anskuelser eller ej, er et angreb på en folkevalgt et angreb på samfundet. Et angreb på os alle.