Svaret fra PET

GODT EN måned efter politiet lukkede store dele af Danmark ned, får vi endelig en plausibel forklaring fra myndighederne. På et pressemøde i går oplyste Politiets Efterretningstjeneste, PET, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat på dansk grund.

SKAL MAN tro PET’s forklaringer, er faren for en så bestialsk handling langtfra drevet over. Selvom en norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt 21. oktober, er der åbenbart stadig risiko for, at iranerne vil begå et attentat i Ringsted, hvor modstandere af det iranske præstestyre opholder sig.

KONFLIKTEN mellem Danmark og Iran tog sin begyndelse 22. september. Her indkaldte Irans udenrigsministerium ambassadører fra Danmark, Holland og Storbritannien til en natlig samtale. Det skete oven på et angreb på en parade i en iransk provins, hvor mindst 25 mennesker blev dræbt.

DE IRANSKE myndigheder anklagede Danmark, Holland og Storbritannien for at huse iranske oppositionsgrupper, og i Danmarks tilfælde skulle det handle om gruppen ASMLA, som kæmper for et selvstændigt område i Iran.

EN UGE efter overhalingen af ambassadørerne troede PET og politiet, at den iranske efterretningstjeneste ville slå til i Ringsted mod ledende figurer fra ASMLA. Personer, som i forvejen lever under en vis form for politibeskyttelse. Det var grunden til den største politiaktion i nyere tid.

HVIS PET’s  oplysninger holder stik, er det selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, at en fremmed magt vil begå mord på dansk jord. Både udenrigsminister Anders Samuelsen og justitsminister Søren Pape Poulsen fordømte i går Iran, og Samuelsen meddelte, at regeringen vil reagere over for Iran.

HVIS DET virkelig sker, er det sandelig også på tide, at vores valne regering viser noget rygrad. Alt for ofte får handelsmæssige og økonomiske overvejelser regeringen til at klappe kaje, når der ellers er grund til at hæve stemmen og sætte foden ned. Det har vi set i forhold til Kina, og senest fik det saudiarabiske regimes mord på en kritisk journalist på landets konsulat i Istanbul stort set lov til at passere, uden at Lars Løkke og kompagni løftede et øjenbryn.

DANMARK har før haft kontroverser med styret i Teheran. Under Muhammed-krisen i 2006 angreb demonstranter vores ambassade i Teheran og satte den i brand. Et brud på alle internationale konventioner. Og når Iran nu planlægger at slå folk ihjel her i landet, så normaliseres situationen ikke ved blot at give Irans ambassadør en reprimande. Nu må regeringen vise karakter.