Sverige brænder

 

- vi kan lige så godt begynde at hjælpe

Afmagt: Jeg er klar over, at mine venner på Politiken sikkert vil hylde svenskerne for modet til stadig at lade grænserne stå vidtåbne for alle, der vil søge asyl hinsidan. Men se lige, hvad konsekvensen er! Asylcentre afbrændes, og en ung mand går amok på en skole i en racistisk hævnrus for at dræbe børn og lærere.

Det burde aldrig være kommet så langt. Hvorfor har de ansvarlige politikere ikke for længst spurgt sig selv, om man nu også gør det rigtige? Den racistiske vold fra dybet af den svenske folkesjæl handler om afmagt. Afmagt over et politisk parnas, der fuldstændig har mistet følingen med, hvad der rører sig i samfundet, og som i stedet for at skabe forståelse for sin politik ekskluderer alle, der mener noget andet.

Helt i den ånd var det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne på forhånd udelukket fra de forhandlinger, der fredag førte til et såkaldt nationalt kompromis, som i parentes bemærket betyder, at de svenske grænser reelt stadig står pivåbne. Hvis man er uenig, vil man ikke blive hørt. De traditionelle medier bortcensurerer indvandrerkritik fra debatspalterne.

Men det betyder jo ikke, at kritikken ikke findes. Den bliver blot mere desperat. 16 asylcentre er sat i brand i år, fire er dræbt. Det betyder ikke, at flertallet af svenskere reelt er racister eller ønsker at begrænse indvandringen. Men der er et hastigt voksende mindretal, der ikke føler sig hørt. De føler sig bortdømt. Udelukket. Og det er bogstavelig talt livsfarligt.

Her i Danmark er der også en del, der mener, vi skal ekskludere den kritiske og ofte meget grovkornede flygtningedebat. Fortalerne for denne eksklusion ses ofte på nationen! her på Ekstra Bladet som problemets kerne. Og bevares. På nationen! er tonen hård, men det er Danmarks ventil. Og det er jo sådan set helt legitimt ikke at ønske, at der kommer asylansøgere og flygtninge her til landet. Ingen tvinger de venstreradikale fra speltghettoerne, hvor flygtninge ikke bor, til at være enige. Tag dog debatten. Argumentér.

Som jeg har sagt mange gange, kan vi ikke melde os ud af virkeligheden. Der vil komme flygtninge til Danmark. Vi kan heller ikke løse hele verdens flygtningeproblemer alene. Det kan Sverige heller ikke, og min forudsigelse er, at det kun er et spørgsmål om tid, før de svenske politikere må indse, at de er nødt til at begrænse flygtningestrømmen. Alene i år forventes der at komme 196.000. Og som Mads Kastrup skrev fredag: Hvis svenskerne begynder at stoppe flygtningestrømmen, ’så kommer det til os, ligesom vand altid løber nedad.’

I år forventes kun 15.000 flygtninge at stoppe i Danmark. Bliver det 100.000 næste år? Vi kan lige så godt begynde at diskutere, hvordan vi løser sagen i fællesskab i Europa frem for at lukke øjnene eller udelukke synspunkter, vi ikke kan lide at høre.

2 kommentarer
Vis kommentarer