Annonce:
Annonce:

Sverige er Danmark

Skål på fremgangen. Er Jimmie Åkesson og hans Sverigedemokraterna blevet ’stuerene’? Foto: Ritzau Scanpix
Skål på fremgangen. Er Jimmie Åkesson og hans Sverigedemokraterna blevet ’stuerene’? Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

SVERIGE ER Danmark anno 2001. Eller rettere: Muligheden er der. Blot 50.000 stemmer skiller rød og blå blok. Først i morgen opgøres udlandssvenskernes brevstemmer. Disse plejer at stemme borgerligt.

En ny regering kan i så fald dannes med Sverigedemokratarnas (SD) deltagelse eller støtte. Ligesom Fogh-regeringen i sin tid gjorde med Dansk Folkeparti som støtteparti. Hvis svenskerne altså er nået dertil, hvor Jimmie Åkessons SD er blevet ’stuerene’.

KONSEKVENSEN i Danmark blev et helt årti i kulden for Socialdemokratiet. Det samme kan ske i Sverige – afhængigt af om landets borgerlige partier, der alle bortset fra SD gik tilbage, er rede til at bryde den musketered, de har haft om at holde Sverigedemokraterna ude.

Annonce:

Sverigedemokraterna høstede søndagens største fremgang ved riksdagsvalget. Denne gang ved at lande på over 20 procent. Og bliver dermed større end Moderaterna. Og som vi allerede skrev efter riksdagsvalget i 2018 på denne plads: ’Er elefanten i rummet ikke blevet så stor nu, at pinligheden ved fortsat at ignorere selvsamme elefant i en slags stædig, anstrengt tavshed overskygger ubehaget ved dens tilstedeværelse?’

SVERIGEDEMOKRATERNE har i 12 år været holdt ude. Sidste gang tog det 134 dage at danne en socialdemokratisk regering. Moderaternas leder, Ulf Kristersson, står således umiddelbart til at danne en regering i et Sverige underlagt et helt nyt politisk regime.

SOCIALDEMOKRATERNA ved så også fra Danmark, hvad de skal gøre for at genvinde magten. De skal hurtigst muligt have en indvandrerkritisk udlændingepolitik. Tidligere statsminister Stefan Löfven havde et Poul ’I er ikke stuerene’ Nyrup-øjeblik for godt et år siden om masseindvandringen og bandekriminaliteten: Det lød: ’Vi så det ikke komme.’ En tilgang, de svenske socialdemokrater må bort fra.

Mange vil måske spørge til klimaet. Har det spillet en rolle under valgkampen i Greta Thunbergs land?

SVARET ER NEJ. Sveriges statsradiofoni, SVT, har spurgt svenskerne.

Annonce:

Afgørende har været sundhedsvæsnet, skole og lov og orden samt elpriser, herunder at atomkraft ikke længere skal afvikles, men måske i stedet udvikles.

Det ligner en ny borgerlig regering i Sverige. Og den vil i så fald være skabt af to ting:

ALLE ANDRE partiers indtil nu elendige håndtering af indvandringen og den afledte indædte modvilje mod Sverigedemokraterna.

Ikke at Sverigedemokraterna skal roses på denne plads. At de nu er Sveriges største borgerlige parti, er ikke så meget deres fortjeneste, som det er alle andre svenske partiers brøde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
510 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: