Annonce:
Annonce:

Tak for frifindelsen

Tre demonstranter har været tiltalt for at true statsminister Mette Frederiksen (S), efter at de hængte en dukke op til en Men in Black-demonstration i januar sidste år. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Tre demonstranter har været tiltalt for at true statsminister Mette Frederiksen (S), efter at de hængte en dukke op til en Men in Black-demonstration i januar sidste år. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Man kom i tvivl om, hvorvidt Danmark har uafhængige domstole. Men det har vi. Og tak for det.

Det var således bydende nødvendigt, at en domsmandsret på Frederiksberg onsdag frikendte tre mænd, tiltalt for have hængt en dukke af Mette Frederiksen op under en demonstration i 2021. De blev oprindeligt sigtet for højforræderi og forsøg på statskup. Og derpå varetægtsfængslet i to måneder.

Med frifindelsen for tiltale om trusler mod statsministeren ser enhver nu politiets overreaktion. Samt anklagemyndighedens nedsmeltning. Rigsadvokaten havde godkendt den oprindelige absurde sigtelse.

Alle står imidlertid tilbage med et helt specifikt spørgsmål: Hvem stod for anmeldelsen? Var det ligefrem folk politisk knyttet til Mette Frederiksen?

Annonce:

De fleste husker billedet af dukken med statsministerens kontrafej i brand taget ved en Men In Black-demonstration i januar 2021. Og måske også påskriften ’hun må og skal aflives’ – som en reference til minksagen.

Denne handling og tekst var tåbelig, ja. Men det burde selvsagt ikke føre til varetægtsfængsling og tiltale efter paragraffer, der kan give mange års fængsel. Helt forrykt blev en kvinde tilmed arresteret for at lægge et billede af dukken på Facebook som en protest mod myndighedernes handling i sagen.

Alle i Danmark bør for længst have fattet, at enhver må finde sig i hån, spot og latterliggørelse. I et ægte demokrati må særligt magten finde sig heri. Og vi ser ingen grund til på Ekstra Bladet at ændre i vores leder, fra dengang sagen opstod:

’Hvis personer skal tiltales for ’Forbrydelser mod statsforfatningen og de øverste statsmyndigheder’ samt trussel mod statsministerens liv, skal deres farlighed være åbenlys. Modsat at de bare bruges som kanonføde for regeringens kampagne for at udrydde alle ytringer imod sig.

Annonce:

’Vi er kommet derud, hvor det ikke længere er ubehjælpsomme demonstranters tanker om regeringen og statsministeren, der er farlige for nationen. Det er omvendt.’

Her lagde vi til grund, at regeringen hele vejen igennem så ud til at have en hånd med i sigtelsen. Det kunne ikke godtgøres. Det kan det fortsat ikke. Men vi undrer os stadig.

Hvordan kunne en banal demonstration føre til en så overdrevet og hvinende systemisk alarm i det danske retsvæsen? Dette spørgsmål står fortsat tilbage, når vi har takket domsmandsretten på Frederiksberg for at genoprette ro, redelighed og orden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
594 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: