Terror i Danmark

 

DET MODBYDELIGE angreb på et demokratisk møde på Østerbro i København, der kostede en mand livet og sårede tre politibetjente i går, kom ikke uventet.

Begivenheden er forfærdeligt sørgelig, den er uhyggelig og skræmmende, men man skal have været både døv og blind, hvis man ikke havde en fornemmelse af, at sådan noget kunne ske også i Danmark.

PÅ ET TIDSPUNKT måtte de rabiate, religiøse galninge vel også slå til herhjemme. Som vi senest så det i Paris ved det bestialske overfald på magasinet Charlie Hebdo.

Flere har da også i de seneste år forsøgt at slå os ihjel. Hidtil uden nævneværdigt talent, men det havde nok ikke sandsynligheden for sig, at vi kunne blive ved med at gå fri.

TITLEN PÅ mødet, som nogle mennesker åbenbart mente ikke skulle have lov til at blive afviklet, var ’Kunst, blasfemi og ytringsfrihed’.

Det blev holdt på 25-års-dagen for fatwaen mod forfatteren Salman Rushdie. Han havde skrevet bogen ’De sataniske vers’, og den var nogle mennesker så ophidsede over, at han lige siden har haft en dødsstraf hængende over sit hoved.

Blandt deltagerne på mødet var den svenske kunsthistoriker Lars Vilks, der har formastet sig til at tegne Muhammed som hund. I skrivende stund er politiets teori, at han var mål for terror-isternes kugler.

IFØLGE MØDETS program skulle nogle spørgsmål behandles:

’Hvor går grænsen? Er der nogen grænse? Skal man sætte sit liv som kunstner og aktivist på spil? Har vi ret til at være blasfemiske? Og tør vi være det efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo?’

De spørgsmål blev med ét uhyggeligt aktuelle.

LIGE NU er et vældig godt tidspunkt at holde hovedet koldt og holde fast i nogle vigtige og centrale holdepunkter på:

ATTENTATET blev ikke udført af en bestemt religion, men af nogle kriminelle galninge, der ikke er raske i hovedet.

DE KÆMPER forgæves. Ytringsfriheden lader vi os ikke true fra, og eventuelle andre idioter bør nok tage bestik af den kendsgerning, at mødet i Krudttønden fortsatte efter angrebet. Tag den, fascister!

ENDELIG vil vi citere dele af den leder, Ekstra Bladet bragte efter angrebet på Charlie Hebdo:

’Dette er en kamp mellem frihed og tvang. Mellem fællesskab og fascisme. Mellem civilisation og barbari. Den kamp kan vi ikke vinde ved at se stort på de værdier, vi kæmper for. Den kamp vinder vi netop ved at stå fast på demokratiet og ytringsfriheden. På retten til at sige noget, der byder os inderligt imod. Og retten til at tro på noget, som vi finder frastødende eller latterligt. Kampen for demokrati kan vi vinde. Den skal vi vinde. Den vil vi vinde.’

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri