PERNILLE VERMUND må gå tiggergang hos erhvervslivet for at holde liv i sit parti.
Det fortæller hun selv, efter at Nye Borgerliges folketingsgruppe er blevet halveret - fra seks til tre - siden folketingsvalget i november sidste år.
OVEN PÅ BALLADEN med den ekskluderede Lars Boje Mathiesen overtager Vermund nu roret igen, men med en drastisk skrumpende økonomi. Dels fordi den årlige gruppestøtte falder fra 8,6 millioner kr. til 5,6 mio., og dels fordi medlemsflugten betyder, at der kommer mindre ind i kontingent.
- Vi må jo så prøve at se, om der er frivillige kræfter derude, som vil træde til, lyder det fra partistifteren.
VERMUNDS pengeindsamling bør være startskuddet til et opgør mod de hullede regler for partistøtte, som styrer en stor del af partiernes økonomi.
Ordningen er blevet misbrugt i årtier. Man kan skjult kanalisere lige så mange penge ind i partierne, som man har lyst eller råd til. Især Enhedslisten har presset på for at få reglerne lavet om, ligesom Europarådets afdeling for korruption har rettet skarp kritik. Men intet er sket.
MEDIET FRIHEDSBREVET afslørede under valgkampen i oktober sidste år, hvordan partier og politikere fuskede med reglerne om, at man ikke må modtage anonyme donationer på over 22.200 kr. Virksomheder eller enkeltpersoner, der vil give mere, skal stå frem med navn for at modvirke mistanke om, at man kan købe sig til skjult indflydelser på dansk politik.
MEST OPMÆRKSOMHED vakte krumspring fra den konservative Britt Bager. En donor ville støtte hendes valgkamp med 100.000 kr., under forudsætning af at han kunne gøre det anonymt. Det blev sikret ved at dele donationen i mindre portioner og udbetale pengene via forskellige CVR-numre. Hokus pokus - problemet var løst.
PERNILLE VERMUND vil formentlig elske at få en hovedsponsor i Lars Seier Christensen-klassen. Han donerede Liberal Alliance millioner for at få politisk indflydelse - men gjorde det nærmest befriende åbent.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille beskriver i sin nye erindringsbog, hvordan Lars Seier reagerede, da partiledelsen legede med tanker om skattelettelser i bunden af skalaen.
- Jeg har sgu ikke postet 10-15 millioner i projektet for at få lettelser i bunden, tordnede milliardæren. Og så faldt den plan til gulvet.
STATSMINISTER METTE FREDERIKSEN har i mange skåltaler lovet at arbejde for mere åbenhed i den politiske proces.
Hun kan passende starte med at reformere reglerne for partistøtte ,men det sker næppe. For langt de fleste politikere vægrer sig ved at bide den hånd, som fodrer dem.