Totalt hykleri

Lige nu oplever vi en af Danmarks historiens største kommunikations-katastrofer leveret af Nykredits topchef, Michael Rasmussen. Og jo mere han siger, jo værre bliver det. Senest har han forsøgt at lege stærk mand ved at udtale, at ’det bliver ikke på min vagt, at bidragssatserne bliver sat ned igen’. Ikke engang finansverdenens normale væbner og presseven Berlingske Business kan se noget som helst formildende i Rasmussens optræden. ’Nykredits totale nedsmeltning’, kalder Claus Skovhus sin kommentar onsdag: ’Hovedformålet for et kundeejet selskab er at skabe de bedste vilkår for ejerne. Det vil i et kundeejet selskab netop betyde, at Nykredit skal skabe de bedste priser for kunderne’.

Men Michael Rasmussen vil hellere på børsen end være ejet af kunderne. Og for at blive lækker nok til børsspekulanterne skal helt almindelige danskere, der bare gerne vil bo godt og billigt, plukkes med eksorbitante bidrags-stigninger.

Grådigheden skulle sløres ved at iscenesætte Rasmussen som den lyttende topboss, der, som han selv sagde på TV2 News, bruger ’al sin vågne tid’ på at forklare kunderne nødvendigheden af gebyr-stigningerne. Men ikke engang den konkrete del af denne løgnehistorie er rigtig. Rasmussen svarer kun på spørgsmål mellem 8.30 og 10.

Man skal vist være politiker for at tro, man kan tale sig ud af grådighed. Men bag Rasmussen står såmænd også en tidligere politiker. Faktisk et af dansk politiks lysende unge talenter Emilie Turunen. Hun sidder nu som chef for public affairs, hvilket vil sige, hun skal tale Nykredits sag over for ikke mindst politikerne. Det er hun åbenbart dygtig til. For efter at hele striben af politikere i dagevis har været helt oppe i det røde felt og talt om tyveri af almindelige menneskers hårdt tjente penge, så faldt de fredag ned som små, søde påskelam efter et møde hos Nykredit.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen valgte den sædvanlige politikerløsning: Han nedsatte et ekspertudvalg. Vi får svar til efteråret, om der kan lovgives og om hvad. Og til den tid kan husejerne formentlig sige: Tak for ingenting!

Hvis politikerne manglede skyts, kunne de ellers bare genbruge nogle af public affairs-chef Turunens flammende taler fra dengang, hun var SF’er. Dengang var hun en af de klareste stemmer, der tordnede mod finansverdenens gebyrer.

Turunen siger selv, at hun valgte politik fra for at prøve kræfter med den ’virkelige verden’. Hvordan det hænger sammen med et job i Nykredit, er umuligt at forstå. I Nykredit møder hun kun grådige direktør-typer, der vælger andre realkredit-institutter til deres egne private lån, fordi konkurrenternes bidragssatser er væsentligt lavere. Og i Nykredits repræsentantskab bruger man vedtægterne til at udelukke kritiske låntagere for at give plads til en stribe loyale godsejere.

Man skulle ellers tro, at finansverdenen havde lært et og andet. For fire år siden forsøgte Danske Bank i en storstilet kampagne kaldet New Normal at bilde os ind, at de var vores pålidelige medspiller i en kompleks og foranderlig verden. Det lød mildest talt noget hult, eftersom virkeligheden var, at kunderne blev mødt med bunker af nye uforståelige gebyrer, filialer blev nedlagt på stribe, og tusindvis af medarbejdere fik sparket.

Michael Rasmussen er den nye New Normal.

Nykredit står fuldstændig afpillet. Deres spin-plan er slået fuldstændig fejl, fordi de mener lige så lidt med åbenheden, som Danske Bank mente med New Normal. Rasmussen har misbrugt ordet i et grådigt forsøg på at skaffe endnu flere milliarder til bundlinjen. Men han blev heldigvis afsløret – af kunderne selv, og tusinder af dem vil nu forlade Nykredit, ligesom tusindvis af kunder forlod Danske Bank.

I Danske Bank stoppede aben ikke før den nåede den øverste chef Ejvind Kolding.

Lad mig derfor til sidst give Michael Rasmussen et godt råd: Hvis du begynder at tænke på kundernes interesser, så standser aben måske før dig! Hvis ikke, så slutter din vagt snart.

65 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere