Tulles taktstok

Størrelse forpligter: Nu bliver det alvor for Dansk Folkeparti. Partiet kan ikke mere bare sidde oppe på tilskuerrækkerne og kloge sig. Nu er Pias hængekøje skiftet ud med Tulles taktstok.

DF’s vælgere vil ikke som hidtil stille sig tilfredse med en masse varm luft om grænsebomme og et par ekstra årlige millioner til de ældre på finansloven.

Dansk Folkeparti er nu det største borgerlige parti, og det forpligter. Nu skal DF’s mærkesager gennemføres, og det ved partitoppen åbenbart godt, for de har på forhånd stillet fire ultimative krav for at indtræde i Løkkes regering:

De tre første krav er der ingen problemer i.
Det handler nemlig om en endnu strammere flygtninge-politik, genindførelsen af grænsebommene, som er ren symbolik, og mindre EU.

Det er det fjerde ultimative krav, der skiller de borgerlige vande. DF kræver en forbedret offentlig service, hvilket vil betyde en offentlig vækst på
0,8 procent, mens de øvrige borgerlige partier hellere vil give skattelettelser. Og DF har frejdigt proklameret, at de ikke giver sig så meget som en decimal.

Venstre bliver der ingen problemer med, for de er så sårede, at de reelt ingen krav kan stille, og Lars Løkke Rasmussen ved udmærket godt, at han alene sidder på Dansk Folkepartis nåde. Som Morten Messserschmidt sagde i Ekstra Bladet TV fredag:
’Vi har ikke brug for at komme i regering, Venstre skal bare gøre, som vi siger’.

Selvtilliden er forståelig, og de ultimative krav er et klogt forsøg på ikke, at ’lave en SF’, hvilket vil sige, at man får en række fine poster, men må gå på kompromis med de fleste af sine mærkesager.

Med DF’s fire ultimative krav har de også behændigt overladt hele løftebruds-spøgelset til Venstre. Det vil blive Løkke, der skal stå og forklare Venstres vælgere næste gang, hvorfor der ikke er kommet skattelettelser, men tværtimod flere offentligt ansatte.

Og Løkke har yderligere det problem, at han er den mest upopulære Venstre-formand nogen sinde, så man må formode, at mange stemte på partiet på trods af Løkke, og alene fordi de er enige i partiets politik, som Løkke nu er nødt til at sælge ud af for selv at overleve.

Men det ville klæde DF at tage regeringsansvar og vise, at de er i stand til at transformere varm luft til handlekraftig politik. Så vil vi også få en reel mulighed for at vurdere, om det gammeldanske utopia, DF altid har argumenteret for, er værd at leve i, og om i det hele taget kan lade sig gøre i en moderne tid.

Én ting er i hvert fald sikkert: Grænsebommene stopper med garanti ikke borgerkrigen i Syrien.

104 kommentarer
Vis kommentarer