Ud af Ellemanns kiosk

JAKOB ELLEMANN-JENSEN beder om nåde. Det kan ikke læses anderledes.

’Hvis nu vi hver især passer vores egen kiosk, så kan det være, at vi vil have større succes,’ siger Venstres formand i et jule-interview i Jyllands-Posten.

Ellemann taler bedende til de andre partier i blå blok. Han har brug for fred. Venstres formand ønsker, at han og Venstre ikke bliver udsat for mere kritik fra borgerlige venner. Der er nok at gøre med intern tvivl og kritik.

DETTE ER bemærkelsesværdigt. Mange husker måske, at Jakob Ellemann-Jensen forsøgte at samle Folketingets borgerlige partier til Venstres landsmøde i efteråret. Ingen af dem dukkede op. Og nu er Venstres formand så ude i at bruge en avis til tale til de andre blå partier.

DER HAR VÆRET markant kritik af Venstres nye formand. Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, har opfordret Venstre til at skrue ned for velfærdsløfterne.

’Vi er bekymrede på det borgerlige Danmarks vegne, hvis politikken skal være, at hele det økonomiske råderum skal bruges på en endnu større offentlig sektor,’ lød det fra Pape.

OG FOR NYLIG sagde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i Berlingske, at han frygter, Ellemann vil lempe udlændingepolitikken.

FOR MINDRE end en måned siden var det sidste grunden til, at Marcus Knuth forlod Venstre og sluttede sig til De konservative. Marcus Knuth fremhævede en intern værdikamp i Venstre om netop udlændingepolitikken, hvor folk som Knuth og Inger Støjberg ønskede en hård linje, og folk som Jan E. Jørgensen, Fatma Øktem, Bertel Haarder med flere har talt for en blødere tilgang.

NETOP SOM Jakob Ellemann-Jensen på landsmødet i november kundgjorde, at i Venstre findes ingen fløje, for ’Venstre skal man vide, hvor man har’, gjorde Knuth udsagnet til skamme.

Venstre er under den nye partiformand tydeligvis, såvel som man var det under den gamle, et parti i dyb krise. Hans egen metafor med en ’kiosk’ siger faktisk det hele. Han har ikke styr på den. Folk bruger den, som det passer dem, og ikke som det passer Jakob Ellemann-Jensen. Han er end ikke stærk nok til at råbe: ’Ud af min kiosk’.

VENSTRES FORMAND må bede pænt. Og det hjælper åbenbart ikke. 

Der er langt til, at landet får en opposition. I øjeblikket har den ikke engang en leder.

205 kommentarer
Vis kommentarer