Ud med Metro-svindlerne

METROEN I København er et godt påfund, og der er sikkert utallige danskere, som undrer sig over, hvorfor den ikke blev opfundet for mange år siden. Nu er den igen ved at blive udvidet for milliarder af kroner, og det har trukket en del ubehagelige lykkeriddere til.

Det italienske selskab Cipa med hovedkontorer i Rom og i den charmerende badeby Sorrento syd for Napoli er det seneste eksempel på et rigtig dårligt bekendtskab.

I GÅR SKREV Cipa historie ved voldgiftsretten i København. I den største sag om løndumping her i landet blev selskabet pålagt at betale 22 millioner kroner i bod og efterbetaling.

Cipa er underentreprenør i det københavnske metrobyggeri, og selskabets kyniske ledelse har i årevis snydt flere hundrede udenlandske arbejdere for den løn, de ifølge overenskomsten har været berettiget til.

SAGEN ER grovere end som så forstået på den måde, at Cipa ikke blot har udbetalt en for lav løn. Selskabet har direkte svindlet og forsøgt at skjule underbetalingen ved at trække fiktive acontobeløb fra de ansattes lønsedler. Snyderiet skete ad flere omgange. Medarbejderne blev hver måned trukket et beløb – ofte adskillige tusinde kroner – som de aldrig havde modtaget. Cipa fabrikerede efterfølgende kvitteringer, hvor medarbejderne havde skrevet under på, at de havde fået udbetalt pengene.

3F, som har ført sagen for de ansatte i Cipa, hyrede en grafolog, som kunne fastslå, at der var tale om fotokopierede underskrifter.

DE UDENLANDSKE arbejdere fra Polen, Rumænien, Italien og Portugal har fået helt ned til 55 kroner i timen. Vi taler altså om grov udnyttelse, og vi har ikke brug for selskaber som Cipa til at ødelægge forholdene på det danske arbejdsmarked.

Alligevel valgte Metroselskabet og hovedentreprenøren, Copenhagen Metro Team, i går at tage afgørelsen fra voldgiftssagen med forholdsvis sindsro. Måske fordi byggeriet i forvejen er kendetegnet ved en lang række skandalesager.

METROBYGGERIET har dobbelt så mange sager om social dumping som normalt i byggebranchen, men Cipa har dog slået alle rekorder. Undervejs i sagen har selskabet også fyret en række medarbejdere, som vovede at melde sig ind i 3F. Sagens udfald må selvfølgelig få den konsekvens, at italienerne bliver sendt retur til Rom og Sorrento. Tålmodigheden med metro-snyltere som Cipa bør være brugt op.

73 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere