Uffe eller dø-stemning

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

ALTERNATIVET har mistet seks forpersoner på fem år. Baglandet, der skulle være modspil til partitoppen på Christiansborg, krakelerer gang på gang.

MEDLEMMERNE flygter i tusindvis. ’Fra himmelflugt til håbløshed’, kaldte Jyllands-Posten i weekenden et grundigt tjek af et af danmarkshistoriens mærkeligste partier.

TIL TRODS for de begejstrede paroler om åbenhed, gennemsigtighed og ’flere ved mere’ fremstod det, som om mange medlemmer mener, at partiet internt står for det stik modsatte. Ren topstyring og en ’Uffe eller dø’-stemning, som det anonymt blev udtrykt.

HVIS man kritiserer Alternativets stifter og frontfigur, kan man godt pakke sammen. De knap 2000 medlemmer, der har forladt partiet de seneste to år, var for størstedelen dem, der engagerede sig mest og var med til at vinde valget i 2015 for Elbæk.

TILMED har topstyringen vist sig at være talentløs. Hvorfor var det f.eks. lige Niko Grünfeld, en nær bekendt af Elbæk, der skulle være partiets kulturborgmester efter kommunalvalget i København? Et lallehoved, der forspildte chancen ved at lyve om sit cv og ved at være mere optaget af at indrette sit borgmesterkontor med designmøbler osv.?

SENEST besluttede partitoppen, igen helt uden om hovedbestyrelsen, at gøre en Zakia Elvang til partiets repræsentant i DR’s bestyrelse.

DEN seneste forperson, Michael Jellesmark, blev reelt bedt om at skride lige efter nytår, bl.a. fordi han var enerådig, og fordi bestyrelsen mente, at hans cv ikke passede. Han påstod, at han var direktør i en succesrig entreprenørvirksomhed. Hans navn står bare ikke i statens register over danske virksomheder og direktører ifølge Jyllands-Posten.

TILMED fik Jellesmark tre måneders honorar på 135.000 kr. – igen ifølge Jyllands-Posten – hvis han skred frivilligt, så det ikke virkede for pinligt. Det ligner kort sagt noget klamp fra et af de mest forstokkede gamle partier.

ELBÆK fik senest tæsk fra baglandet, da han gik frisk ind i forhandlinger om sundhedsreformen med regeringen. Det mente Alternativets regionspolitikere var en elendig idé, og pludselig trak Elbæk sig helt ud uden særlig forklaring. Resultatet er, at han står tilbage som en endnu mere svækket forhandler, næste gang han vil true Mette Frederiksen med et selvstændigt standpunkt.

ANONYM brok fra baglandet er set før i politik. Men det skurrer ekstra i Alternativet, der netop har svoret åbenhed. Andre sager om sexovergreb og fnidder er der også lagt låg på.

ALTERNATIVET virker mere som et pr-cirkus for Uffe Elbæk end et sted, hvor man har taget idealerne og tankerne om inddragelse og åbenhed alvorligt i toppen af partiet.