Ulighed for loven

REGERINGEN agter at bryde med noget ærkedansk i sin iver for at værne om det særligt danske:

NEMLIG begrebet ’lighed for loven’. At alle bliver straffet efter samme regler.

DÉN grundpille er det åbenbart slut med i ghetto-planen, som regeringen kommer med på torsdag.

SKÆRPEDE strafzoner, hedder det nye tusmørkeland i retsstaten. Hærværk, hash-salg og trusler er typiske mindre lovovertrædelser, der fremover skal give dobbelt op strafmæssigt i forhold til i resten af landet.

IKKE permanent. Ikke i de samme ghettoer. Og kun når den lokale politidirektør synes, det vil være en god idé. Men allerede her bimler alarmklokkerne hos juristerne.

AT politiet er med til at give straffen, er uhørt. Det plejer – og burde stadig være sådan – at det overlader vi til domstolene.

LARS LØKKE forklarede i går i Berlingske, at regeringen godt ved, at skærpede strafzoner og dermed ulighed for loven strider 100 procent mod, hvad Danmark er bygget på.

HAN går så vidt, forklarer han, fordi ’spillereglerne krakelerer i dele af Danmark’.

SÅ DERFOR skal grundfæstede regler også krakelere? Det er en uhyggelig glidebane, vi kommer ud på.

PÅ DEN anden side er det også ’udansk’, at vi har områder, hvor politiet, brandvæsen, hjemmehjælpere eller dyreambulancer med mellemrum bliver forhindret i at hjælpe beboere. Eller når en fædregruppe påstår, at det er den, der har skabt våbenhvile – helt uden om politi og myndigheder – på Nørrebro, da bandekrigen sidst rasede. Men behøver vi sætte en af retsstatens kronjuveler i syltekrukke af den grund?

LOVLYDIGE borgere i ghettoerne kan personligt være ligeglade med, om de bor i en skærpet zone. De bliver ikke selv ramt. Men spørgsmålet er, om de bliver hjulpet, hvilket mange trykkede beboere har ønsket i årevis? De bliver formentlig langt gladere for de nye, mobile politistationer og jævnlige aktioner, der også er en del af ghetto-pakken.
Justitsministeren siger i hvert fald ’tryghed’ i hver anden sætning. Og regeringen griber jo altid søvngænger-agtigt til skærpede straffe, når den vil vise handlekraft. Men de virker faktisk sjældent i sig selv dæmpende på kriminaliteten.

MEN skreddet i lighed for loven? Hvad med det?! Hvornår er ’spillereglerne krakeleret’ næste gang på et andet område, så vi også lige må se bort fra noget af det, vi er mest stolte af – ja, betragter som grundfjeld i dét at være borger i Danmark? Lighed for alle og den personlige frihed?

MÅSKE allerede på torsdag, når der alvor bliver lukket op for landets sjette ghetto-plan.

511 kommentarer
Vis kommentarer