UPS!

Foto:Jens Dresling/Polfoto
Foto:Jens Dresling/Polfoto

POLITIKEN UDKOM i går med en kæmpe overskrift:
’Departementschef på møde: Tilrettelæg arbejdet, så vi undgår offentlighed’.
I artiklen afsløres via en skjult lydoptagelse uddrag af en peptalk, som departementschefen i økonomi- og indenrigsministeriet Sophus Garfiel har holdt for sine medarbejdere på et morgenmøde.

ISÆR DENNE udtalelse fra Garfiel vækker opsigt:
’Hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en sådan måde, så der ikke er offentlighed i det’.

MANGE MENER med rette, at det er i strid med intentionen i den meget omstridte offentlighedslov – også kaldet mørklægningsloven – fordi alt i udgangspunktet skal være offentligt, og at kun bestemte oplysninger kan mørklægges.
Som juraprofessor Steen Bønsing udtrykker det: – Embedsmænd må ikke tænke strategisk i, hvilke oplysninger de vil have frem, og hvilke de ikke vil have frem.

AFSLØRINGEN i Politiken kommer på det værst tænkelige tidspunkt for regeringen i almindelighed og justitsminister Søren Pape (K) i særdeleshed, de er under pres for at bløde loven op.
Før sin ministertid var Pape fyr og flamme for at få det meste af lukketheden pillet ud af mørklægningsloven – han gjorde det oven i købet til en mærkesag for de konservative.
Men efter han selv kom med i regeringen, har piben fået en anden lyd. Nu er det tilsyneladende tilstrækkeligt med små kosmetiske ændringer.

EKSTRA BLADET HAR skrevet det før og gentager det gerne: Loven er en skandale, som hindrer befolkningen i at få indsigt i de svinestreger, der ind i mellem foregår bag lukkede døre i ministerierne.
En indsigt, som fhv. fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) meget sigende internt betegnede som ’en sygdom i samfundet’.
Departementschefens peptalk kan kun opfattes som et skulderklap til de mørke kræfter i embedsværket, som bruger lukketheden som middel til at skærme sig selv og deres minister.

VI ER OVERBEVIST om, at Garfiels politiske chef Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er yderst fortørnet.
Ikke over departementschefens udtalelser, men over, at de har fundet vej til offentligheden. Så jagten på whistlebloweren er gået ind!

103 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere