’Utilsigtede hændelser’

DET KRÆVER gode nerver at læse om de fejl, der begås i den danske pleje– og sundhedssektor.

ALENE sidste år blev der registreret 167.000 såkaldte utilsigtede hændelser – svarende til 458 hver dag året rundt.

UDTRYKKET utilsigtede hændelser dækker over alle mulige og umulige fejl, som sygehuspatienter, plejehjemsbeboere osv. udsættes for. DYKKER man ned i tallene, som kan læses i årsrapporten fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase, afsløres, at 484 personer døde af fejlbehandling. 3858 blev alvorligt syge eller fik permanente skader som følge af behandlingsfejl begået af læger, sygeplejersker og plejepersonale.

DÆLEME uhyggelig læsning. Men i virkeligheden står det meget, meget grellere til. Som Morten Freil, direktør i paraplyorganisationen Danske Patienter, siger til Ekstra Bladet: ’Der er en stor underrapportering, så det er kun toppen af isbjerget’.

SÅLEDES vurderes det, at alene infektioner er skyld i 3000 dødsfald på sygehusene. Hvert år.

INGEN kan undgå at lave fejl. Heller ikke læger og sygeplejerske. Det siger også sig selv, at det stadigt stigende krav om større effektivitet øger risikoen for fejl.

MEN det viser sig, at mange af fejlene går igen efter år. En af de hyppigste fejl er stadig forkert medicinering.

DET ER hamrende uacceptabelt. Det burde være muligt at indføre et kontrol-system, så patienter er sikre på at få den korrekte medicin. Hvor svært kan det være?

DET SKRIGER også til himlen, at de (under)rapporterede fejlbehandlinger ikke registreres for de enkelte sygehuse. Som systemet er i dag, kan Sundhedsstyrelsen ikke identificere, hvilke sygehuse der begår hvilke fejl.

DERMED har den myndighed, der er øverst, praktisk ansvarlig for sundheds-systemet, sværere ved at udføre et effektivt tilsyn.

PÅ SAMME måde er skatteborgerne ude af stand til at kontrollere ’sundhedstilstanden’ på de enkelte sygehuse.

DET BURDE være en selvfølge. For også inden for sundhedsvæsenet gælder det, at tillid er godt, men kontrol er bedre.

93 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere