Vådeskud

Det er åbenbart med Henrik Sass Larsen som med Donald Trump.

Han mener ikke nødvendigvis det, han siger. Og fremhæver nogen opsigtsvækkende udtalelser fra den socialdemokratiske gruppeformand, vidner det kun om, hvor upålidelige medier er. Ja, det godtgør endda, at Sass Larsen gør ret i ikke at ville tale med journalister.

Personligt finder jeg dette problematisk. Ikke blot som journalist. Men også som demokrat. Det vil sige, at landets måske kommende finansminister påberåber sig udsat for noget nær ’fake news’, hvis vi medier peger spørgende på såret, når han har skudt sig selv i foden.

Sass Larsen sad i et journalist-frit snakkeprogram med Søren Pind på TV2 News og ønskede Danmark ud af såvel menneskerettighedsdomstol som konventioner.

’Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer’, sagde Sass: ’Vi har fået rodet os ind i alle mulige domstole og konventioner. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det’, lød det.

Fredag læser man så et – sjældent – Sass-interview i Weekendavisen under overskriften ’Det, Sass mener …’:

’Jeg skulle selvfølgelig have understreget, at jeg ikke vil melde Danmark ud af en eneste konvention. Men jeg synes også, at alle de journalister, der skarpvinklede historien, skulle have gjort sig den ulejlighed at finde ud af, hvad jeg virkelig mener om sagen’, lyder det her fra Sass.

Jeg vil hævde, at det smarteste nok i virkeligheden havde været, at den socialdemokratiske gruppeformand selv havde gjort sig den ulejlighed at finde ud af, hvad han mener om sagen, inden han begyndte at melde Danmark ud af konventionerne.

For hvad er der ’at finde ud af’? Der blev sagt ’hjem til dansk ret’ og ’rode os ud af det’. Henrik Sass Larsen sad der på TV2 News, rettede riflen mod egen fod og fyrede den af. Og når vi journalister bagefter kommer og spørger, hvorfor han bløder, halter og er forpint, påstår han, at det er os, der er skødesløse.

Jeg har fremhævet det før på denne plads. Som et eksempel på en arrogant og totalitært tænkende gruppeformand: Henrik Sass Larsen skrev i foråret i en bog, at medier, der lyver og bedrager, skal straffes med bøde. Uden at stille sig selv spørgsmålet: Hvad så med politikere, der lyver? 

Jeg synes efterhånden, det er godtgjort, at det danske demokrati er bedre tjent med sine medier end med sin socialdemokratiske gruppeformand. Det er ikke os, der er fjenden.