Annonce:
Annonce:

’Vanvittigt’

Flere fremtrædende jurister udtrykker undren over, hvad Lars Findsen kan have sagt, som skaber fare for statens sikkerhed. Foto: Ritzau Scanpix
Flere fremtrædende jurister udtrykker undren over, hvad Lars Findsen kan have sagt, som skaber fare for statens sikkerhed. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

MAN BLIVER bekymret, hver gang der er nyt i Findsen-sagen. Danmarks store spionagesag, hvor nationens øverste spionchef fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, hævdes at have lækket statshemmeligheder.

’Sagen og dens håndtering er vanvittig,’ har hovedpersonen tidligere sagt. Fredag så han ingen grund til at ændre denne udlægning. Her blev han og alle vi andre præsenteret for anklageskriftet.

SPIONCHEFEN tiltales for i seks tilfælde at have lækket fortrolige oplysninger over for seks personer, heriblandt to journalister, mens han har været fritaget fra tjeneste. Alle drejer sig om samtaler, man hemmeligt har lyttet sig til i spionchefens hjem eller sommerhus.

Annonce:

Vi taler således aflytninger, man har opnået ved at sigte Lars Findsen efter paragraf 109 i straffeloven – populært kaldet 'landsforræderiparagraffen’, som er sjældent brugt og kan udløse op til 12 års fængsel. Men den giver politiet muligheder for særlige efterforskningsskridt, herunder aflytning og overvågning. Samtidig sikres, at materialet hemmeligholdes.

FLERE fremtrædende jurister udtrykker undren over, hvad Findsen kan have sagt, som skaber fare for statens sikkerhed.

Til gengæld har anklagemyndigheden rejst en domsmandssag, hvorefter straffen højst kan lyde på fængsel i 3 år og 11 måneder. Så stærk synes politiet så åbenbart heller ikke, at sagen er. Og man bliver igen bekymret. Og nysgerrig. Men sagen vil blive ført for lukkede døre.

LARS FINDSENS retsstilling ser ’dybt problematisk’ ud, skrev formand for Advokatrådet Martin Lavesen og generalsekretær i Advokatsamfundet Andrew Hjuler Crichton onsdag i Berlingske. Forsvaret af Lars Findsen begrænses af hemmelighedshensyn. Mange jurister ønsker en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

Annonce:

Ja tak, gerne. Lad os få en undersøgelse. Bekymringen og spørgsmålene hober sig op. Og der ser ikke ud til at være grund til at stole på justitsminister Mattias Tesfaye (S), som denne ellers selv har ymtet. Tværtimod. Og det er værd at minde om, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet på et lignende grundlag som en bifigur i hele sagen.

NÅR SÅ MANGE fremtrædende jurister anråber en så vigtig og historisk sag, må dens præmis undersøges. Til formålet kan man faktisk anvende landsdommerne fra den kommission, der frikendte Lars Findsen og FE for at overtræde deres beføjelser i december 2021, hvorefter Findsen så prompte blev sigtet for landsforræderi. Vi andre ved ikke noget. Får heller ikke rigtig noget at vide – ud over pludselig at Findsen er til S/M-sex. Hvilket man skal være Søren Pind for at finde diskvalificerende. Umiddelbart må man medgive Findsen, at håndteringen ser ’vanvittig’ ud. Og det er bekymringen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
501 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: