Vennetjenester

Landets statsminister må aldrig bringe sig i en position, hvor han kan mistænkes for vennetjenester. Foto. Jens Dresling/Ritzau/scanpix
Landets statsminister må aldrig bringe sig i en position, hvor han kan mistænkes for vennetjenester. Foto. Jens Dresling/Ritzau/scanpix
Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

HVAD KAN EN offentligt ansat – eller en politiker – tillade sig at tage imod uden at blive beskyldt for at være bestukket?

Spørgsmålet er igen igen aktuelt, efter at landsretten har fundet to politifolk fra Nordsjælland skyldige i uberettiget at have modtaget gaver fra rigmanden Karsten Ree i form af et rejseophold. Straffen lyder på 20 dages betinget fængsel.

DE BLEV BEGGE frikendt i byretten, men landsretten fandt, at der var tale om en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om ’passiv bestikkelse’.

Betjentene har tidligere efterforsket en sag om menneskehandel mod Karsten Ree, men sigtelsen blev frafaldet i december 2014.

SIDEN BLEV rigmanden og politifolkene gode venner, og han inviterede dem på et ophold på sin farm i Afrika. Kvit og frit. En gave, som retten vurderede til en værdi af 26.000 kr.

Retsformanden, landsdommer Kåre Mønsted, mener ikke, at de to betjente har givet Karsten Ree fordele som tak for rejsen. Men han skønner, at deres accept af gaven ’helt klart er egnet til at svække befolkningens tillid til en offentlig myndighed’.

DOMMEN i landsretten har fået flere til at stille spørgsmålet:

Er der ikke også tale om ’passiv bestikkelse’, når Lars Løkke modtager en gave til en værdi af 10.000-11.000 kr. fra en kvotekonge?

Her tænkes selvfølgelig på det sommerhusophold i Skagen, som Løkke fik i fødselsdagsgave af kvotekongen John-Anker Hametner på et tidspunkt, hvor fordelingen af fiskekvoter var et varmt politisk emne.

STATSMINISTEREN har flere gange pure afvist, at gaver eller penge kan bane vej til hans øjne og ører. Indtil i tirsdags, hvor han sagde under partiformændenes spørgetid:

’Hvis man vil købe sig til kontakt med mig – ikke til indflydelse, men til kontakt – så kan man melde sig ind i Venstres erhvervsklub.’

Politiken har afsløret en anden fremgangsmåde: Man kan købe plads ved et vip-bord med statsministeren under en velgørenhedsmiddag under regi af LøkkeFonden: Pris 2500 kr.

VI HAR INTET belæg for at beskylde Lars Løkke for at uddele vennetjenester, men det er kritisabelt, at han bringer sig i positioner, hvor en sådan mistanke overhovedet kan opstå.

Det er – for nu at bruge landsdommer Mønsteds ord – ’helt klart egnet til at svække befolkningens tillid’ til det politiske system.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+