Venstre-socialisterne

Følg Leder

Ens: Lige nu spredes følgende joke: Hvad er forskellen på Venstre og Socialdemokraterne? Mette Frederiksen er højere end Lars Løkke!

Bag morskaben gemmer sig, at det er meget svært at se forskel på Venstre og Socialdemo-kraterne. Mit gæt er, at Mette Frederiksen dybest set er enig med 90 procent af det, Lars Løkke har fremlagt i sin Helhedsplan. Og havde hun selv fremlagt en sådan, ville Løkke have været lige så enig.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen sagde forud for lanceringen af Helhedsplan, at danskerne kunne se frem til ’en buket af ubehageligheder’. Den største af dem alle er en omlægning af boligbeskatningen, fordi man er nødt til at ændre ejendomsvurderingerne, så de tager udgangspunkt i virkeligheden frem for i huspriserne i en svunden tid. Dette er en stramning, som en socialdemokratisk ledet regering også havde været nødt til at gennemføre. 

Retorikken om, at det skal være mere attraktivt at tage et arbejde, er også den samme. Den stenhårde udlændingepolitik er de heller ikke uenige om, og det er også, som det plejer, når de laveste indkomstgrupper får mindst ud af en skatteomlægning. 

Jeg er klar over, at Socialdemokraterne vil himle op om, at de ikke går ind for topskattelettelser, men lad mig så lige minde om, at det var den socialdemokratisk-ledede regering med Blå Bjarne for bordenden, der sænkede beskatningen af erhvervslivet og gav dem, der tjener mest, skattelettelser. 

Og sådan har det været længe i dansk politik. Under Anders Foghs VK-regering i 00’erne øgede Fogh og kompagni eksempelvis den offentlige sektor med 20 procent, og under Nyrups SR-regering i 90’erne sløjfede man formueskatten og privatiserede som aldrig før.

Så man kunne kalde det, der sker i dansk politik, blå socialdemokrater eller Venstre-socialisme. Og under denne fællesbetegnelse hører også Dansk Folkeparti. Faktum er, at de toneangivende partier er enige om det meste. Man kunne også tælle de konservative og de radikale med, men det ville være en vaskeægte overdrivelse at kalde dem toneangivende. Og alligevel er der meget, der peger på, at vi går mod valg. Det kan man alene tilskrive Liberal Alliance. Den stålsatte Samuelsen er ikke en del af konsensus-Danmark. Han har med sin ultimative kurs meldt sig ud, og tak for det.

Det kan aldrig blive et mål, at man er enige om alt i politik. Konsensus har Fanden skabt, fordi det ikke giver os et alternativ til, ja, konsensus. Og Danmark trænger til, at der sker noget nyt med nogle politikere, der er til at kende forskel på. Eller rettere: Kende forskel kan man som nævnt sagtens. Mette Frederiksen er højere end Lars Løkke. Vi mangler politik, der er til at kende forskel på.

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.