Verdensrekord

FINANSMINISTER Kristian Jensen har netop sagt noget dumt. En slags tradition i Venstre, når det gælder nationens økonomi.
’En gang imellem hører man jo folk snakke om, at der hele tiden er nedskæringer i den offentlige sektor, men det er jo, fordi pengene flyttes til de områder, hvor behovene er størst’, lød det fra Venstres finansminister i Politiken.

Kristian Jensen forsøgte at bortforklare, at netop hans parti er hovedansvarlig for, at de offentlige udgifter i Danmark er steget med 136 mia. kr. de seneste 17 år, samtidig med at det offentlige opleves som forringet.

VENSTRE har haft magten i 13 af de 17 år, opgørelsen dækker. Ingen af den borgerlige regerings økonomiske planer er nogensinde blevet overholdt. Hverken 2010-planen, 2015-planen, 2020-planen eller 2025-planen. Man kan i dag genkalde sig Anders Fogh Rasmussens nasale forsikring: ’Der er råd til både skattelettelser og bedre velfærd’.

Det var der ikke. Mange mindes Foghs statsminister-forsikringer om, at ’økonomibøgerne skulle skrives om’. Besnærende, men usandt. Anders Fogh Rasmussen satte verdensrekord i offentlig sektor.

LARS LØKKE RASMUSSENS regering spenderer således i dag ikke bare flere penge på den offentlige sektor pr. borger end nogensinde før i danmarkshistorien. Det er også flere penge pr. borger end noget andet sted i verden. Danmark burde dermed være et formidabelt foregangsland, når det gælder udsatte borgeres velfærd.

Men pengene er ikke havnet, ’hvor behovene er størst’, som finansministeren udtrykker det. De anvendes ikke – efterhånden som antallet af milliarder øges – på de ældre, de svage, de syge, de uheldige osv.

MIDLERNE anvendes et andet sted. På ti år er eksempelvis antallet af akademikere i kommunerne steget med knap 6000 stillinger. Det er en stigning på mere end 50 procent. Det er det samme, der er sket i regioner og stat.

I samme periode – fra 2006 til 2016 – er der blevet godt 3700 færre lærere og knap 6700 færre pædagoger. De 136 milliarder ekstra kroner i den offentlige sektor i Danmark forsvinder ret beset i Skats systemer, diverse it-systemer og i konsulent-labyrinter omkring transport- og anlægsinvesteringer samt til tusinder af ansatte med pseudo-arbejde.

TIL DE SIDSTE kan man hermed regne finansminister Kristian Jensen. Hans parti gik til valg på at ’effektivisere den offentlige sektor’. Men man har åbenlyst ikke begreb om, hvad man foretager sig.

403 kommentarer
Vis kommentarer